След шестия месец е добре да се постави трета доза ...

След шестия месец е добре да се постави трета доза

Проф. Костов: Само 15 секунди без защита и Делта вирусът поразява

След шестия месец е добре да се сложи трета доза ваксина, разяснява пулмологът проф. Коста Костов, който отговори на казуси на жители в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция по тематиката за имунизирането. Той изясни, че след шестия месец успеваемостта на имунизациите понижава, като спадът при векторните ваксини е фрапантен. Проф.Костов уточни, че за заразяване със настоящия Делта вид са нужни 15 секунди без отбрана. Инкубационният срок е 4-5 дни.

Третата доза би трябвало да бъде с РНК ваксина, уточни той и моли имунизираните да не гледат антителата си преди да решат наистина ли да си я сложат.

Антителата не са положителен източник на информация, по тази причина, когато се имунизирах с трета доза, аз не си изследвах антителата. Не разчитайте на равнището на вашите антитела, а на времето от имунизацията и от преболедуването, доказано с PCR тест, уточни проф.Костов.

Мотивирам всички учители, лекари да се имунизират, както и всички служащи в социалната сфера-в питателни магазини, шофьори, в общините, в регионалната администрация, тези, които работят с хора, кореспонденти, репортери, сподели още той.

Проф. Костов изясни, че за хората под 40-годишна възраст би трябвало да се взима самостоятелно решаване, на база къде работят, наистина ли живеят с стари родители. По думите му, в случай че е доктор, здравна сестра, преподавател, не трябва да се колебае. Най-пострадалите в тази пандемия са хората със свръх тегло, означи още той.

Има две безспорни противопоказания за имунизация-алергична реакция към съставките, т.е. да сте имали тежка алергична реакция при слагане в предишното на ваксина, и анамнеза за анафилаксия. Такива хора могат да се имунизират под наблюдаване на реанимиационен екип, уточни проф.Костов. Според него няма противопоказания за имунизиране при лимфоми, хашимото, астма и имуносупресивни болести.

При Делта разновидността РНК имунизациите имат над 50 % успеваемост, уточни той. Проф.Костов изясни, че също като при противогрипните ваксини, има 50 % късмет да не заболееш, само че, в случай че се заразиш, ще го прекараш леко.Ю

Проф. Костов моли хората да си сложат и противогрипни ваксини и изясни, че интервалът сред слагането на имунизацията против ковид и противогрипната ваксина би трябвало да бъде най-малко две седмици. Две години не сме се срещали с грипния вирус, а имунната отбрана не не престава повече от една година след имунизация и след преболедуване, обоснова се той. Според него, в случай че да вземем за пример през януари се сблъскаме с грипния вирус, ще бъде доста нападателен, тъй като ще попадне на терен, където няма отбрана. Затова той посъветва хората да се имунизират, колкото и да е малка вероятността за грипна зараза, поради противоепидемичните ограничения, които се налагат в този момент.

На въпрос по кое време ще завърши пандемията от ковид, проф. Костов очерта няколко сюжета-единият е да ни напусне, поради висока имунизационна отбрана, само че в този сюжет България щяла да е като " един Галапагос " ; най-евентуалният е последователно да се маргинализира и да идва като малки сезонни епидемии; да има антивирусен медикамент, който да работи на репликацията на вируса; и четвъртият сюжет е панкоронавирусна ваксина.

Предстои изработването през 2022 година на така наречен панкоронавирусни ваксини-първо се чака бустерна доза, която съдържа части от всички антигени на вируса, на всички разновидности.

Източник: econ.bg