След серия протести на медицински сестри, на 10 април правителството

...
След серия протести на медицински сестри, на 10 април правителството
Коментари Харесай

Правителството оряза драстично обещаните 50 млн. лв. за заплати на сестрите

След серия митинги на медицински сестри, на 10 април държавното управление издаде разпореждане, с което отпуска до 50 милиона лв. дотация за лечебните заведения.

„ Около 50 милиона за повишение на заплатите на медицинските сестри ", съобщи тогава министър-председателят Бойко Борисов. А здравният министър Кирил Ананиев добави " С направеното предложение ще реализираме като цяло заплатите, които са планувани като начални в груповия трудов контракт – 950 лева ".

Средствата обаче по този начин и не стигат до лечебните заведения.

Причината – месец откакто кабинетът утвърди дотацията, издаде ново разпореждане, с което редактира остарялото. И сумата е понижена от до 50 млн. лева на до 6 млн. лева – или повече от 8 пъти. Новата сума е дадена на общински лечебни заведения, на такива, които оказват психиатрична помощ, и които лекуват пациенти с туберкулоза. От Лекарския съюз настояват, че не знаят за редакцията.

" Нямам визия какво се е случило, тъй като в последна сметка постановлението в действителност беше до 50 милиона, разпределени по разпоредбите на наредбата на министъра, съобщи пред bTV доктор Иван Маджаров, ръководител на БЛС.

Наредбата дефинира критериите и реда за субсидиране на лечебните заведения за действия отвън наложителното здравно обезпечаване. Съответно по нея не се дават пари на всички , нито пък се дават непосредствено за заплати. Т.е. още първоначално е било ясно, че това не е механизъм за директно нарастване на възнагражденията, споделя здравната сестра Надежда Маргинова.

Тя работи в сливенската болница, а в почивките пътува до София, с цел да продължи да стачкува – пред здравното министерство. По думите й, " Много сътрудници повярваха, че това ще се случи, тъй като въпреки всичко от такова високо равнище като се направи анонс, би трябвало да се извърши ".

И макар че през май кабинетът редактира решението си, през септември министър председателят продължава да твърди, че парите са дадени.

" Ние сме ги пратили тези 50 милиона. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме, а те не са 50, а са 86, да се оправдава той къде са ", разяснява на 12 септември министър-председателят Бойко Борисов.

Няколко дни по-късно в ефира на " Тази заран " по bTV здравният министър изясни, че лечебните заведения са получили спомагателни пари, а решението за нарастване на заплатите е главно в ръцете на шефовете.

”Парите са отишли в лечебното заведение, само че, разберете, те отиват въз основата на заработката, която са създали. Министърът на опазването на здравето не усилва заплати, министър-председателят не усилва заплати, ние дефинираме разпоредбите, по които най-справедливо да се разпределят парите за хонорари " - изясни Ананиев на 18 септември.

Отправихме въпросите си към здравното министерство с покана за изявление, оттова дадоха отговор документално.

Обясняват, че поради отпуснатите по-рано през февруари 30 милиона лв., лимитът за дотация към лечебните заведения е доближат. Затова постановлението на кабинета е редактирано и сумата доста понижена.

Остава обаче неразбираемо за какво тогава в началото са утвърдени спомагателни 50 милиона лв.. " Това беше една неистина, това беше откровена една неистина ", разяснява здравната сестра Надежда Маргинова.

През май, когато кабинетът редактира постановлението си, Надзорът на Здравната каса взе свое решение – да освободи 50 милиона от запаса си, които да отидат за нарастване на цените на клинични пътеки. Тези пари обаче не заместват обещаните от държавното управление – безапелационни са и Лекарският съюз, и членове на Надзора на Касата. Защо – отговорът на следващия ден в Новините.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР