След сериозно обсъждане в Столичния общински съвет Наредбата за нискоемисионните

...
След сериозно обсъждане в Столичния общински съвет Наредбата за нискоемисионните
Коментари Харесай

Обрат! София спира старите автомобили в центъра

След съществено разискване в Столичния общински съвет Наредбата за нискоемисионните зони получава нужната поддръжка.

Двете групи са стигнали до консенсус от 1 декември 2023 година да влязат в действие рестриктивните мерки за най-замърсяващите коли от първа екологична група. Тези коли ще бъдат с стеснен достъп до зона „ Малък кръг “ – сред булевардите „ Васил Левски “, „ Патриарх Евтимий “, „ Ген. Скобелев “, „ Сливница “ и улица „ Опълченска “.

Година по-късно същите ограничавания ще важат и за колите от втора екологична група. В първа категория попадат коли на дизел над 20 години и на бензин над 30 години.

Това ще бъде разисквано на сесията на Столичния общински съвет на 15 декември, само че източници обявиха, че към този момент има нужното обединяване за него.

 

Ограничението на придвижването на старите коли съгласно наредбата е планувано за интервала от 1 декември до 28 февруари, в който се записват най-сериозните превишения на нормите на фини прахови частици.

По предварителните данни през " Малкия кръг "  на градския център минават 171 079 транспортни средства за 24 часа, а през " Големия кръг " – 304 911 транспортни средства за денонощие, осведоми bTV.

Според калкулации, към 38 хиляди автомобила ще бъдат наранени от възбраната да минават през " Малкия кръг ".

 Наредбата за нискоемисионните зони в София, готова от екипа на кмета Йорданка Фандъкова, още веднъж влиза за разглеждане от Столичния общински съвет, откакто през лятото, „ Демократична България “ изиска отсрочване на гласуването за в допълнение прецизиране на текстовете. Председателят на градския парламент Георги Георгиев инициира работна група за намиране на консенсус по един от най-наболелите екологични въпроси на столицата – ограничение на най-замърсяващите коли от първи и втори екологичен клас.

Промени в Зона „ Голям кръг “, която е оградена от булевардите „ Сливница “, „ Данаил Николаев “, „ Ситняково “, „ П.Яворов “, ул. „ Атанас Дуков “, бул. „ Х.Ибсен “, бул. „ П. Ю. Тодоров “, бул. „ И.Е. Гешов “ и бул. „ Константин Величков “, се планува да има от 1 декември 2025 година, когато ще бъде неразрешено влизането на най-замърсяващите коли от първа екологична група, а от декември 2027 година – и за тези от втора екологична община.

В първичния план на Наредба възбраната за твърдо битово гориво за цялата община щеше да важи от 1-и януари 2030, само че след диалози сред ГЕРБ и „ Демократична България “,  в текстовете е записано ограничаването да е от началото на 2029 година

„ Смятам, че след задълбочените диалози, реализираме единодушие с сътрудниците от „ Демократична България “, за въвеждането за първи път на такива ограничения у нас, които към този момент са факт в редица европейски столици.

С измененията вършим решителна крачка в битката за по-чист въздух в София “, разяснява ръководителят на СОС Георги Георгиев.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР