След седем седмици Риши Сунак или Лиз Тръс ще стане

...
След седем седмици Риши Сунак или Лиз Тръс ще стане
Коментари Харесай

Новият премиер на Великобритания ще бъде избран между Риши Сунак и Лиз Тръс

След седем седмици Риши Сунак или Лиз Тръс ще стане новият министър председател на Англия. Бившият министър на финансите и досегашната външна министърка стигнаха през днешния ден до финала в избора за правоприемник на Борис Джонсън на " Даунинг стрийт ", съобщи Франс прес.

След поредност от пет гласувания от депутатите от Консервативната партия двамата съперници за поста ще се борят за гласовете на 200 000 партийни членове посредством избор по пощата, резултатите от който ще бъдат оповестени на 5 септември.

Риши Сунак получи през днешния ден на петото гласоподаване на депутатите 137 гласа, като по този метод изпревари Лиз Тръс, която събра 113 гласа, и държавния министър на търговията Пени Мордонт, отпаднала от конкуренцията, откакто за нея гласоподаваха единствено 105 консерватори. Информацията беше обявена от Греъм Брейди, който ръководеше вътрешнопартийния избор.

Четиридесет и две годишният Риши Сунак, чиято оставка като министър на финансите от държавното управление способства за рухването на Борис Джонсън от власт, беше отпред във всички гласувания до момента.

Въпреки това обаче конкуренцията остава отворена и успеха му не е сигурна. Сунак е по-малко прочут измежду партийните членове, в сравнение с измежду депутатите. Според изследване на организация " Ю Гав " от през вчерашния ден, някогашният финансов министър ще бъде надвит във финалния избор, без значение от това кой ще бъде съперникът му тогава.

На другия полюс четиридесет и шест годишната Лиз Тръс беше избрана като неубедителна през предходната седмица, само че въпреки всичко съумя да понижи изоставането си от Сунак. Нещо повече, тя наподобява ще успее да вземе гласовете на отпадналата Кеми Бейдънок, която също съставлява дясното крило на торите.

Депутатът Дейвид Дейвис упрекна Сунак, че се е опитал да " даде назаем " част от своите гласове точно на Лиз Тръс, с цел да отстрани Пени Мордонт, в която той е виждал по-труден съперник. " Това е най-мръсната акция, която в миналото съм виждал ", съобщи Дейвис по радио Би Би Си.

Изборната акция в Консервативната партия е белязана от рецесия в доверието и голям брой въпроси по отношение на честността и интегритета, като всички претенденти се пробват под една или друга форма да затворят страницата на ерата Джонсън и съпътстващите я кавги.

В понеделник следва ефирен спор сред двамата претенденти по Би Би Си. Той ще се организира онлайн от Стоук он Трент, град в Централна Англия, в който гласовете за Брекзит на референдума през 2016 година бяха над 69 %. Около 80 до 100 души ще бъдат фенове на дебата онлайн сред Сунак и Тръс.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР