След седем месеца в ареста бившият зам.-министър на околната среда

...
След седем месеца в ареста бившият зам.-министър на околната среда
Коментари Харесай

Бивш зам.-министър, замесен в ``Боклукгейт``, излиза от ареста |

След седем месеца в ареста някогашният зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков бе пуснат на независимост в
последния ден на 2020 година, оповестява Mediapool. Той е платил гаранция от 100 хиляди лв., според решение на Апелативният профилиран съд.

Живков е упрекнат в присъединяване в проведена незаконна група дружно с братята Атанас и Пламен Бобокови, някогашния началник на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и предприемачите Николай Миховски и Айгюн Еминов.

Прокуратурата твърди, че сдружението на Бобокови " Монбат " е внасяло рискови боклуци, които след преработката не били излъчени за заличаване и предпазване на компании, които имат лиценз и софтуерни благоприятни условия за това. Така незаконната група оказала тежко влияние върху околната среда.

Живков и останалите упрекнати бяха арестувани при огромна акция в края на май в София, Ботевград, Правец, Плевен, Монтана, Пловдив, Смолян, и няколко кюстендилски села. Оттогава Живков е в ареста.

Прокуратурата твърди, че в основата на схемата стои задължението на всяко сдружение, което генерира рисков боклук, до 1 година или да го изнесе, или да го съобщи на друго за преправка. За да го изнесе, би трябвало да получи нотификация от районна ревизия по околната среда и водите. Според обвиняването зам.-министър Живков е отказвал издаването на такива известия и по този начин е принуждавал производителите да предават рисковия боклук на избрани, следени от него сдружения, които имат позволение за следваща преправка на територията на България. В други случаи отказвал известия, нужни на фирмите, основали рискови боклуци, с цел да ги изнесат от страната.

Красимир Живков беше зам.-министър на екологията в последните две държавни управления на Бойко Борисов. В неговия сектор бе даването на разрешителни за вноса за боклуци от други страни в България. През февруари - в разгара на първата прокурорска инспекция за незаконния импорт на отпадък от Италия, той регистрира, че България има отлични резултати при преработването и оползотворяване на отпадък.

Делото " Боклукгейт " стартира в края на предходната година, откакто италианската полиция спря влакова комбинация с тонове боклуци, ориентирана към България. След това отпадъци бяха открити на площадка край Плевен. Досега с изключение на на Бобокови и Живков обвинявания бяха повдигнати и на някогашния началник на плевенската Регионална инспекция за опазване на околната среда Габриел Савов, както и на още трима предприемачи – притежатели на компании, държали площадките за предпазване на отпадъците.

Междувременно прокуратурата стартира да копае в търсене на " загробени " боклуци на няколко места в страната. Наскоро от там оповестиха, че в Плевен, София, Монтана и Шумен са открити над 7 хиляди тона рискови боклуци.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР