След седем десетилетия в киното, той може да се похвали

...
След седем десетилетия в киното, той може да се похвали
Коментари Харесай

Винаги трябваше да се бунтувам. Живата легенда на британското кино Майкъл Кейн

След седем десетилетия в киното, той може да се похвали с присъединяване в над 150 кино лентата, с най-престижните награди и с рицарско звание. Тази седмица живата легенда на английското кино Майкъл Кейн навърши 90 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

През своята 70-годишна кариера той взе участие в над 150 кино лентата и печели няколко награди " Оскар ", БАФТА, " Златен глобус ", а най-после и рицарско звание от кралица Елизабет Втора. Майкъл Кейн, една от най-големите икони на английското кино, във вторник навърши 90 години.

Той е роден като Морис Микълуайт през 1933 година в оскъдно семейство в Лондон. По време на Втората международна война татко му е мобилизиран, а останалата част от фамилията се изтегля в близко село на север. По това време той е на шест, а дребният му брат - на три.

" Вместо да стене и плаче, [майка ни] направи мъже и от двама ни с едно изречение. Обърна се, погледна ни и сподели: " Баща ви си отиде, тъй че в този момент вие двамата би трябвало да се грижите за мен. " И цялостен живот съм подобен – виждам всички ", споделя Кейн пред Гардиън. " От нея се научих да претърпявам бедността с усмивка. "

Като дете харесва литературата, а в киното се влюбва в от първия филм, който гледа в дребен киносалон. Оттогава върви на няколко прожекции седмично, когато може да си го разреши.

След като татко му се връща от войната, фамилията е настанено в сглобяема къща, защото доста жилища в Лондон са разрушени при бомбардировките на нацистите.

" Сглобяемите къщи, както ги назоваха, бяха предопределени за краткотрайни жилища, до момента в който Лондон бъде възобновен, само че в последна сметка ние живяхме там осемнайсет години и за нас, след тесния апартамент с външна тоалетна, това беше разкош ", признава Кейн в автобиографията си.

През първите години от кариерата му бедният му генезис постоянно е спънка да получава функции, които не дават отговор на неговата класа. Той обаче остава бунтовник.

" Защото това беше единственият метод, по който можех да бъда [себе си], откакто бях израснал подобен, какъвто бях, където бях и каквото правех. Винаги трябваше да се бунтувам против нещо ", споделя Кейн пред Ескуайър.

Актьорът стартира да играе дребни функции в спектакъл преди тъкмо 70 години. Малко по-късно си избира псевдонима Майкъл Кейн, който след това се трансформира и в негово име по документи. Фамилията взима от кино лентата " Бунтът на Кейн ".

" Какво му имаше на Морис? Ами, никой не го познаваше. Беше опустошен. Нямаше работа. И сега, в който станах Майкъл, получих работа и ми потръгна ", споделя той пред английското издание.

Някои от най-емблематичните филми, в които е взел участие, са от 60-те години на предишния век, когато става едно от лицата на новото " безкласово общество " в Лондон, написа Ескуайър.

През 1966 година, когато получава основната роля в " Алфи ", той към този момент е звезда. За тази роля за пръв път е номиниран за " Оскар ". Други сполучливи ленти с негово присъединяване от този интервал са " Зулу ", " Погребение в Берлин ", " Гамбит " и " Италианска спекулация ".

Други значими филми, в които взе участие, включват комедията на Уди Алън " Хана и нейните сестри " и драмата на Ласе Халстрьом " Правилата на дома ", за които печели двата си " Оскар " -а за поддържаща роля. По-късно е номиниран и за функциите си в " Без диря ", " Да образоваш Рита " и " Тихият американец ".

През последните години той към момента играе, в случай че сюжетът го впечатли задоволително, макар че счита себе си за пенсиониран и че към този момент е мъчно преносим. " Харесва ми толкоз, че просто не мога да спрa ", споделя артистът. Именно постоянството е една от най-характерните му черти.

" Това, което забелязах, като се върнах обратно във времето, е, че постоянно е имало три-четири неуспеха и тъкмо когато всичко отиваше по дяволите, се появяваше шлагер, голям шлагер. Така че се усещам огромен късметлия ".

Кейн постоянно разказва себе си като ляв реакционер и десен социалист, обожател е на Маргарет Тачър и отстоява позицията си, че Брекзит е добра концепция. Днес артистът е женен близо 50 години за втората си брачна половинка Шакира Бакш, която е неразделна част от живота му.

" Със брачната половинка ми сме равни във всичко. Няма дребна жена, омъжена за огромна кино звезда, или сходни нелепости. Тя управлява целия бизнес и сме равноправни сътрудници в него. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР