След съвещание с ръководителите на провинциите и с Държавната служба

...
След съвещание с ръководителите на провинциите и с Държавната служба
Коментари Харесай

Австрийското правителство разхлабва COVID мерките на два етапа

След заседание с ръководителите на провинциите и с Държавната работа за съгласуваност на рецесията, провокирана от Коронавирус, австрийското държавно управление заяви какви ще са идните ограничения, които ще бъдат приложени в сходство със обстановката с COVID-19 в Австрия.
На 5 март ще бъдат отстранени съвсем всички ограничаващи ограничения като се изключи тези в болничните заведения и домовете за възрастни хора, съобщи през вчерашния ден федералният канцлер Карл Нехамер. Ще бъдат отстранени и зелените документи или условието за негативен тест, добави министърът на опазването на здравето Волфганг Мюкщайн. Той разясни, че нощните заведения ще възобновят работа без ограничавания.
Първите стъпки към унищожаване на рестриктивните мерки ще бъдат направени още на 19 февруари, когато на всички места, където до момента беше нужен зелен документ, достъп ще имат и хората с негативен тест. До 5 март остава годен и вечерният час, който е среднощ.
Разхлабват се и разпоредбите за влизане в Австрия - от идващите се изисква зелен документ или годен негативен тест. Изключение вършат идващите от особено упоменатите региони с изключително висока заплаха от болест с вирусни разновидности.
Нееднократно бе очебийно, че пандемията не е завършила, че вирусът е доста непостоянен и по тази причина желанието на държавното управление е според от обстановката бързо да се взимат съответни ограничения. "Внимателно и премислено, само че и упорито желаеме още веднъж да си възвърнем дружно свободата, която вирусът ни лиши ", съобщи Нехамер и добави, че вирусът обаче остава част от живота ни.
Затова маските от вида ФФП2 остават наложителни в магазините за хранителни артикули, аптеките, банките, пощите, в публичния превоз и в болничните заведения и домовете за развъждане на възрастни и заболели. В другите публични места носенето на маски е целесъобразно. По всяко време, когато това е належащо, могат да бъдат наложени по-строги ограничения, акцентира Мюкщайн. Той разгласи, че лятото ще бъде употребявано за ваксиниране на към момента неизмунизираните жители, защото това е част от подготовката за есента. Цифрите са обнадеждаващи, до момента бустерна доза са получили 55 % от популацията, а две ваксини - 75 %, само че задачата към момента не е достигната, по тази причина държавното управление е на мнение, че е належащо да остане в деяние законът за наложителна имунизация. Законът, признат при започване на февруари, планува, в случай че обстановката го разреши, да бъде замразявано краткотрайно действието му според от мнението на специалистите за неговата целенасоченост. Австрийският парламент го одобри с отминалост до края на януари 2024 година.
Променя се и тактиката за гратис тестване, защото до момента Австрия е изразходвала 2,6 милиарда евро за тестване на популацията и 360 милиона евро за ваксини, заяви здравният министър. Затова тестването на безсимптомните трикратно ваксинирани жители няма необикновен смисъл и решението е до 31 март да се ползва безплатното тестване, само че новият фокус да бъде ориентиран към проучване на отпадните води, с цел да се следи степента на болест след популацията.
По мнение на експертите е належащо до есента имунизираните да доближат 90 %, с цел да бъде посрещнат възможен нов вид на вируса. Вероятно от септември ще бъде въведена и четвърта имунизация на популацията.
Поради федералната конструкция на страната, държавното управление дефинира минимума от правила, които би трябвало да бъдат спазвани от всички провинции, като е възможно всяка провинция да вкара на своята територия по-строги правила. Досега това беше политиката на столицата Виена, по мнение на политическите наблюдаващи е допустимо и в този момент във Виена да бъдат наложени по-строги правила.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР