След САЩ и Румъния ще премести посолството си в Израел

...
След САЩ и Румъния ще премести посолството си в Израел
Коментари Харесай

След САЩ и Румъния признава Йерусалим за столица на Израел

След Съединени американски щати и Румъния ще реалокира посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим.

Решението разгласи ръководителят на ръководещата румънска Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, представен от телевизия " Антена 3 " и БНР.

Така, на процедура, страната ще признае Йерусалим за столица на Израел. Светият град е столица и за Израел, и за Палестинската автономност и решението, оповестено от Тръмп на 6 декември 2017 година, провокира бурна дипломатическа реакция, имаше и конфликти.

По думите на Драгня този жест има голямо алегорично значение, тъй като Израел и Румъния имат доста специфични връзки от дълги години и тъй като там живеят над 500 хиляди румънци.

" Също по този начин решението има огромно значение за американската администрация на президента Доналд Тръмп, която първо реши да реалокира посолството си в Йерусалим ", показва Ливиу Драгня. 

Румъния е на практика втората страна, която афишира сходна мярка, акцентира водачът на социалдемократите и добави:
" Преместването на посолството в Ерусалим може и считам, че ще донесе доста огромни краткосрочни, средносрочни и дълготрайни изгоди за Румъния и би трябвало да се възползваме от този голям късмет ".

Израел приема Йерусалим за своя столица, само че в това време Палестинската автономност приема Източен Йерусалим за палестинска територия, окупирана съгласно палестинците от Израел по време на Шестдневната война през 1967 година Палестинците одобряват Източен Йеруслим за столица на своята страна.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации счита Източен Йеруслим за окупирана палестинска територия.

Върховният съд и Народното събрание на Израел са разположение в Йерусалим, което прави града законодателната и правосъдната столица на Израел, до момента в който палестинският парламент сега се намира в Рамала. Палестинските управляващи обаче са безапелационни, че няма да има палестинска страна без Източен Йерусалим като нейна столица.

Заради неразбираеми статут на Йерусалим при основаването му посолството на Съединени американски щати е ситуирано в Тел Авив.

През 1995 година обаче Съединени американски щати одобриха специфичен закон за преместването на американското посолство в Йерусалим до 1995 година Тъй като договарянията сред израелските и палестинските управляващи не реализираха резултат, преместването на американското посолство беше отлагано на всеки 6 месеца.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР