След сърдечните заболявания, ракът е втората най-често срещана причина за

...
След сърдечните заболявания, ракът е втората най-често срещана причина за
Коментари Харесай

Ето какво причинява рак

След сърдечните болести, ракът е втората най-често срещана причина за гибел в Съединени американски щати. Всички типове рак обяснено най-просто са резултат от увреждане или генетична разновидност на нашата ДНК. Той последователно заразява всяка клетка, до която стигне и в следствие покосява целия организъм, изяснява Bussines Insider.

Знаем, че вдишването на избрани вещества, потреблението на дадени храни и даже потреблението на някои типове пластмаса усилва риска от развиването на смъртоносната болест. Тук сме присъединили най-опасните и добре познати канцерогени, за които учените са потвърдили, че сигурно водят до рак.

1. Захар

Изследователите от дълго време настояват, че потреблението на прекомерно доста захар е извънредно рискова. Тя освен води до диабет, само че и усилва доста риска от заболяване от рак, като интензивно поврежда клетките. Нови изследвания демонстрират, че захарта даже играе ролята на гориво за туморите. Те се хранят със сладката отрова.

2. Преработени храни

Всяка храна, която идва в найлонова опаковка и е индустриално пакетирана, е основана, с цел да издържи дълги месеци без да се скапе, само че и също по този начин усилва риска от заболяване от рак. Учените обаче не са сигурни на какво тъкмо се дължи това – на консервантите или на найлоновата опаковка, или и на композиция от двете. Те позволяват, че може да става въпрос и за трети прикрит фактор.

3. Тютюнопушенето

Въпреки че тютюневата промишленост се пробва да покрие това, ние знаем, че тютюневият пушек съдържа най-малко 70 химикала, причиняващи рак. И освен пушачите страдат от това. Хората, които вдишват цигарен пушек, издишан от други, също развиват смъртоносни форми на рак. При пасивните пушачи рискът от заболяване се усилва с 20-30%. Онези, които дъвчат тютюн, също са застрашени.

4. Пушенето на електронни цигари

Въпреки че е относително ново занятие, пушенето на електронна цигара към този момент е изследвано и специалистите са открили, че този тип пушачи са изложени на риск от развиване на рак на белите дробове и пикочния мехур. Изследователите считат, че това се дължи на обстоятелството, че електронните цигари предизвикват възпаления в устната празнина и дробовете, а те водят до още по-сериозни болести.

5. Тенът и излагането на слънце без отбрана

Според Фондацията за рак на кожата, хората, които употребяват солариуми преди 35-годишна възраст, усилват опцията от развиване на меланома със 75%. Дори елементарното проявление на слънце е рисково, по тази причина потреблението на слънцезащитни кремове и стоенето на сянка през лятото е добра концепция, в случай че стоите на слънце повече от 15 минути.

6. Токсични химикали на работа

Някои хора употребяват рискови и нездравословни химикали всеки ден, без да подозират, че рискуват развиване на израстък. Професии, които крият рискове, са: художници; индустриални работници; коафьори, работещи с бои за коса; маникюристи и други

7. Нощната промяна

Учените считат, че хората, които работят през нощта и по дълги часове в мрачевина, объркват биологичния часовник на тялото си и по-специално времето, в което то би трябвало да е неподвижен, а това води до съществени последствия за здравето.

8. Арсен

Арсенът, който е естествена част от обвивката на Земята, е токсично вещество. Световната здравна организация предава, че най-малко 140 милиона индивида от 50 страни по света пият вода, мощно нечиста с арсен. Арсенът е един от сътрудниците в тютюна, които предизвикват рак.

9. Печено на открит огън месо

Барбекюто може да е вкусно, само че се оказва рисково. Когато месото се пече върху открит огън на високи температури, мазнината и течностите, които излизат от него, отиват в огъня, който пък ги преобразува в рискови химикали и ги връща назад в месото посредством пламъците и топлината. Учените са разкрили, че въпросните химикали повреждат ДНК-то и надлежно водят до формиране на тумори.

10. Въглища

Миньорите от години регистрират по-високи равнища на заболяване от рак на белите дробове, пикочния мехур и стомаха. Съществуват неоспорими доказателства, че миньорите, които дълготрайно вдишват прахуляк от въглищата, развиват разнообразни форми на рак.

11. Алкохол

Честата и голяма консумация на алкохол също е фактор за формиране на ракови обединения, в това число рак на гърлото, черния дроб, стомаха и други Проучванията демонстрират плашещи резултати: 1 от 4 случая на рак са породени от несъразмерна консумация на алкохол.

12. Дизелови изпарения

Дизеловото гориво съдържа повече от 30 съставния елемент, които са потвърдени канцерогени.

13. Солени сушени меса и консервирани храни

Сушените и солени меса, както и риба, съдържат високи равнища на нитрати, които са добре познати канцерогени от много време. Прекомерната консумация на консервирани храни покачва риска от рак на стомаха.

14. Нефтодобив

Опасните химикали, употребявани при добиване на петрол, се разпръскват във въздуха и водата и замърсяват околната среда. Такива химикали са бензол и формалдехид.

15. Преработени меса като шунка, бекон, наденици

Месото при такива салами се обработва мощно посредством изсушаване, осоляване, опушване и така нататък Рискът от заболяване от рак при честа консумация на сходни артикули се усилва с 9-18%. При дамите се усилва риска от насърчаване на рак на гърдата, а при мъжете – на стомаха.

16. Азбест

Азбестът, който в предишното се е употребявал като изолационен материал, е извършител на рак на белите дробове. Това е довело и до възбрана за потреблението му.

17. Глифозат – всеобщо употребен пестицид

Няколко разнообразни изследвания демонстрират, че един от най-често употребяваните пестициди в Щатите и на всички места другаде по света – глифозат, води до формиране на неходжкинов лимфом при фермерите и градинарите. Неслучайно в някои страни текат акции по ограничение на използването на противоречивия пестицид.

18. Дървесен прахуляк

Работниците в цехове и заводи за обработка на дърво заболяват по-често от рак на синусите от елементарния човек.

19. Противозачатъчните и естрогеновата терапия

Прекаленото количество естроген в тялото покачва риска от развиване на рак на гърдата, на шийката на матката, на яйчниците и други

20. Вируси

Някои типове вируси непряко покачват риска от развиване на тумори. Това се дължи на обстоятелството, че вирусите провокират генетични промени, които предизвикат болестта.

21. Семейството ви

Някои ракови болести се предават наследствено. Генетичните разновидности играят основна роля в 5-10% от случаите. Такъв тип рак е да вземем за пример ракът на гърдата.

22. Наднормено тегло

Излишните килограми от дълго време са потвърден извършител на рак на стомаха, ректума, панкреаса, бъбреците и други.

23. Формалдехид

От години се знае, че формалдехидът води до ракови формирания в дихателната система. Този консервиращ сътрудник се употребява в строителството и в някои лепила.

24. Имплантите

Поставянето на непознати обекти в тялото като силиконовите импланти в гърдите, както и други железни и керамични предмети, водят до заболяване от израстък.

25. Замърсяването на въздуха

Смогът и частиците в него са извънредно рискови за телата ни. 700 000 души  годишно в Европейски Съюз умират от замърсен въздух.

26. Места, на които са се случили бедствия

Статистиката показва, че повече от 14 750 пожарникари, служители на реда, чиновници и деца, живели и работили в Манхатън по време на рухването на кулите близнаци на 11 септември са развили някаква форма на рак поради вдишвания в следствие въздух. Същото е сполетяло и жертвите на Чернобил, само че в разнообразни размери.

27. Силициев диоксид

Това е натурален минерал, открит в пясъка, камъните и бетона. Когато строителните служащи вдишат от това вещество, това покачва риска от формиране на рак на белите дробове.

28. Радиация

Високите дози радиация неимоверно водят до ужасни болести, най-често рак. Учените споделят, че няма предел на радиацията, който да е изцяло безвреден. Дори и в най-малките дози радиацията е рискова за индивида.

29. Хронични възпаления

Дълготрайните хронични болести трансформират и повреждат ДНК, надлежно покачват риска от тумори.

30. Някои пластмасови произведения

Честата приложимост на някои пластмасови произведения потвърдено води до поява на рак на простатата и рак на гърдата.

31. Полови контакти

Човешкият папилома вирус се предава най-много по сексуален път, а той е главният извършител на рак на шийката на матката, както и други типове рак. Лекарите предлагат имунизацията против него, тъй като даже и кондомите не пазят.

32. Целувка

Чрез целувка се предават рискови поради като мононуклеоза и херпес, а те в някои случай могат да доведат до още по-опасни болести.

33. Твърде горещи питиета, които изгарят езика

Медиците са открили, че сходни горещи питиета крият риск от заболяване от рак на гърлото. Експертите правят оценка този риск на 90%, в случай че пиете по 2 чаши доста парещ чай дневно.

34. Акриламид

Потъмняването на някои храни при готвене се дължи на химичен съставен елемент, наименуван акриламид. Той се получава изцяло естествено при термичната обработка. В огромни дози химикалът може да аргументи израстък.

Иточник: ЛУПА

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР