След само шест седмици на власт Джонсън е в същата

...
След само шест седмици на власт Джонсън е в същата
Коментари Харесай

Борис Джонсън поиска предсрочни избори, след като загуби контрола в парламента

След единствено шест седмици на власт Джонсън е в същата обстановка, в която беше и Тереза Мей - пред следващото (трето) искане за отсрочване на Brexit и без поддръжка в Народното събрание

Планът на Борис Джонсън Англия да напусне Европейския съюз (ЕС) на 31 октомври " без " в случай че " и " обаче " към този момент е съществено разтърсен, откакто част от депутатите от личната му партия поддържаха опозицията в проектите ѝ да бъде задължено държавното управление да изиска отсрочване на Brexit до 31 януари.

Гласуването за прекъсването на Brexit без договорка ще се организира през днешния ден, само че министър председателят към този момент внесе предложение за привикване на предварителни парламентарни избори, както беше заречен по-рано.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Отлагане на Brexit?

Днес Джонсън може да получи втори удар, в случай че този проект бъде гласуван от депутатите. Това значи, че Народното събрание ще поеме ръководството за това по кое време и по какъв начин страната да напусне Европейски Съюз. Ако довечера законопроектът бъде утвърден, ще се избегнат вредите от напускането на страната без съглашение на 31 октомври, а държавното управление на Борис Джонсън ще би трябвало да извършва инструкциите на депутатите и да ръководи в малцинство.

" Парламентът е на прага да подкопае договарянията с Брюксел ", съобщи Джонсън. Според него без опасността за излизане без договорка европейците не биха създали спомагателни отстъпки по съглашението за овакантяване, на каквито Джонсън към момента се надява.

Нови избори

За да бъде утвърдено настояването му за предварителен избор, е нужно утвърждението на най-малко две трети от членовете на Камарата на общините, т.е. и гласовете на опозицията. Още през вчерашния ден главната опозиционна Лейбъристка партия съобщи, че е подготвена за избори. Позицията на лейбъристите обаче се промени в сряда сутринта, откакто партията разгласи, че първо би трябвало да бъде признат законът против Brexit без договорка.

При предварителни избори Народното събрание се разпуска, депутатите и министрите подават оставка и няма по какъв начин държавното управление да изиска утвърждение на изключителни средства или ограничения. Но също по този начин значи, че Джонсън, който теоретично има право с процедурни ходове да отсрочи деня на изборите за след 31 октомври, да не може по време на предизборна акция да изведе страната от Европейски Съюз, защото към този момент депутатите са му забранили да го направи. В същото време Европейската комисия (ЕК) разгласи през вчерашния ден, че провеждането на избори във Англия не трансформира нищо по хода на договарянията. За отсрочване на Brexit е нужно единодушието и на другите 27 страни от Европейски Съюз, а те най-вероятно ще предпочетат такова краткотрайно решение вместо безпорядък и неустановеност. Уволнения по бързата процедура

Всичките 21 депутати от Консервативната партия, които гласоподаваха срещу държавното управление нощес, бяха изключени от партията. Сред тях са някогашните финансови министри Филип Хаманд и Кенет Кларк, някогашният министър на правораздаването Дейвид Гоук, ексминистърът на развиването Рори Стюарт и внукът на Уинстън Чърчил Никълъс Соумс.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР