След само 2 часа дебати мнозинството в парламента прие на

...
След само 2 часа дебати мнозинството в парламента прие на
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите приеха държавния бюджет за догодина

След единствено 2 часа диспути болшинството в Народното събрание одобри на първо четене плана за държавния бюджет за следващата година.

" За " гласоподаваха 115 депутати - ГЕРБ, " Обединените патриоти " и един от " Воля ", а " срещу " бяха 85 - Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Управляващите акцентираха, че целите на бюджета 2019 година са обществената политика, образованието, защитата и политиката по приходите.

" Бюджет 2019 е един от най-хубавите в последните 10 години. 3,7 растеж на Брутният вътрешен продукт, 116 млрд., следващ бюджет на резистентен напредък, 5,6 милиарда повече доходи по отношение на 2017. Впечатляващо число, което ни дава опция да осъществяваме целите ни ", разяснява по време на дебатите ръководителя на правната комисия Менда Стоянова.

Според Движение за права и свободи обаче това надалеч не е по този начин. " Бюджетът не би трябвало да е торба с пари за обществени заплащания. Той е главният финансов инструмент за правене на икономическа политика. Бюджетът за идната година не отразява цикъла на икономическото развиване и не поддържа растежа ", сподели Йордан Цонев.

Той предвижда, че следващата година инфлацията у нас ще бъде сред 5 и 5,5%., а бюджетът е плануван с инфлация от 3 на 100, която е нереалистична. " Тази инфлация ще изяде увеличението на пенсиите, тъй че с това не се хвалете. Другото, което ще изяде, е увеличението на заплатите, само че за сметка на това изрично ще повлияе макроикономически зле на икономическия цикъл ", разяснява Йордан Цонев.

Бюджетът за следващата година беше остро подложен на критика и от Българска социалистическа партия. " Бюджетът ви е огромен, само че и „ Титаник “ беше, а потъна – ръководещите да стягат избавителните жилетки и да плуват към предварителни избори ", разяснява социалистът Румен Гечев и добави, че " алената лампа " към този момент мига доста мощно.

Според водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова бюджетът, който ГЕРБ дефинират като най-социален, в действителност не взема решение нито един действителен проблем. " Това е бюджет на застоя, безпътицата и задачата му е оцеляване на държавното управление ", добави тя.

" Обединените патриоти " пък оповестиха, че Бюджет 2019 отразява философията на ръководството.

" Оставаме с огромно неразбиране - от Движение за права и свободи споделят, че бюджетът е прекомерно обществен, без политики и промени. От Българска социалистическа партия споделят, че са замразени обществените заплащания. Питам се тогава къде е истината ", сподели депутатът от ГЕРБ Александър Ненков и добави, че във всяка мярка в бюджета реформаторско мислене.

В самия план за 2019 година е планувано минималната работна заплата ще се усили от 510 на 560 лв.. Заложено е и нарастване на заплатите за държавните чиновници - с 10%. Месечните хонорари на учителите пък би трябвало да се покачат с 20%.

За следващата година е заложен недостиг от 0.5% от Брутният вътрешен продукт. Очаква се приходите да бъдат 43,8 милиарда лв., а разноските - 44,4 милиарда лв.

Предвидени са 40,4 млн. лв. за помощи за отопление, което е с 50% повече спрямо парите, отделени за това тази година. За хората с увреждания ще бъдат отделени 150 млн. лв.. Разходите за защита пък ще доближат 1,8 милиарда лв. или 1,58% от Брутният вътрешен продукт на страната.

В бюджета е заложено и увеличени средствата за личен състав в Министерство на вътрешните работи и в Министерството на правораздаването.

Догодина, когато ще се проведат месни избори, бюджетът планува над половин милиард лв. повече да бъдат отпуснати за общините.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР