След само 13 дни прилагане на новите норми и 236-има

...
След само 13 дни прилагане на новите норми и 236-има
Коментари Харесай

Променят текста за отнемането на коли през септември, през това време МВР няма да конфискува

След единствено 13 дни използване на новите правила и 236-има водачи, “изгорели ” от тях и напът да изгубят колите си, последните промени в Наказателния кодекс ще бъдат вдигнати на трупчета за ремонт.

Текстът за отнемането на коли, чиито водачи са хванати зад кормилото им след приложимост на опиати или с над 1,2 промила алкохол в кръвта, ще бъде редактиран незабавно след парламентарната почивка. Това стана ясно след среща на депутати от ръководещите партии с вътрешния министър в понеделник.

Разговорът в Министерство на вътрешните работи бил по тяхна самодейност, обясниха от ведомството. Рано сутринта Явор Божанков, някогашен ляв народен представител, а в този момент лице на “Продължаваме смяната ”, анонсира в тв ефира, че конфискацията няма да продължи в същия дух.

Народните представители дължат опрощение за недомислените промени, сподели Божанков пред Нова тв и настоя да се отсрочи действието им. 

Още преди обяд пък при вътрешния министър Калин Стоянов отидоха той и сътрудниците му от Политическа партия Стою Стоев - началник на правната комисия, и Настимир Ананиев - зам.-шеф на транспортната.

Предстоят такива срещи с екипа на министерствата на опазването на здравето и на правораздаването, на прокуратурата и на ВМА (там е главната лаборатория, която прави тестванията на шофьорите).

По-строгите санкции за пияни и дрогирани зад кормилото бяха признати от Народното събрание преди 24 дни, след това той излезе във почивка. А още с влизането им в действие преди две седмици, безусловно в първите часове, КАТ в Бургас се похвали с първите иззети коли - лек автомобил и камион. Последният нашумял случай пък бе от неделя с дъщерята на Симеон Сакскобургготски - княгиня Калина, която опустоши с джипа си бариерата пред хотел в Боровец и се оказа с над 1,2 промила в кръвта. Същия ден са открити още 15 водачи като нея и колите им подлежат на лишаване.

Текстът за конфискацията бе вкаран по предложение на Българска социалистическа партия и “Възраждане ”. Ако транспортното средство не е благосъстоятелност на лидера, то се прави оценка и виновникът заплаща равностойността му, записаха още избраниците в Наказателния кодекс.

От ПП-ДБ признаха, че са сбъркали, като не са се противопоставили. Но в този момент се заканиха още до края на седмицата да са подготвени с нови ремонти, тъй че на 1 септември те към този момент да са в Народно събрание.

Идеята не е да не се глобяват превантивно каращите пияни и дрогирани, а да няма почтени, против които се ползва, както и отнемането да става законосъобразно, изясняват от ръководещата групировка. Както предизвестиха доста специалисти, доста лекарства оставят следи в кръвта, които полевият тест отразява като опиати. Докато излезе резултатът от лаборатория, индивидът остава без кола. Адвокати даже всеобщо поучават водачът да отхвърля да съобщи непринудено автомобила и да чака лабораторния тест и решението на съда.

В същото време, в случай че пийнал или дрогиран убие човек в злополука, не е наложително да му се отнеме колата, подсетиха адвокати още при гласуването на поправките.

“МВР няма право да конфискува коли, в случай че няма категорично предписание на прокуратурата. Това е право на съда след правосъдно решение, както написа и в Наказателния кодекс ” - по този начин Настимир Ананиев изясни през вчерашния ден какъв е главният проблем.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР