След събитията, случили се на 23-24 юни с участието на

...
След събитията, случили се на 23-24 юни с участието на
Коментари Харесай

Руските власти възнамеряват да поемат контрола върху „империята“ на Пригожин

След събитията , случили се на 23-24 юни с присъединяване на ЧВК " Вагнер " и нейния създател Евгений Пригожин, съветските управляващи имат намерение да поемат контрола върху " световната империя " на бизнесмена,пише „ Уолстрийт Джърнал “.

Според изданието, става дума за подразделенията на ЧВК " Вагнер " , които работят в Африка и Близкия изток, съобщи Дарик.

Позовавайки се на дипломати и чиновници на разузнаването, то написа, че след събитията в Южна Русия се следи " внезапно повишение на дипломатическата интензивност на Москва “. Руски представители са отишли в Африка и Близкия изток, с цел да уверят сътрудниците, че ЧВК " Вагнер " ще продължи да реализира активността си без спиране, само че под контрола на новото управление.

Според WSJ съветски з аместник-министър на външните работи е посетил Дамаск, с цел да осведоми персонално сирийския президент Башар Асад, че " групите на Вагнер към този момент няма да работят там независимо ".

На 27 юни на уеб страницата на съветското външно министерство беше оповестен отчет за визитата в Сирия на заместник-ръководителя на министерството Сергей Вершинин. Пътуването му до Дамаск се състоя на 26-27 юни. По време на визитата Вершинин се срещна с Башар Асад. Според информацията страните са разискали настоящи въпроси от интернационалния и районния дневен ред. Не се прецизира дали по време на диалозите са били повдигнати въпроси, свързани с ЧВК " Вагнер ".

WSJ написа също, че висши чиновници на съветското външно министерство са се обадили на президента на Централноафриканската република (ЦАР) Фаустин Арканж Туадера, измежду чиито бодигардове, отбелязва вестникът, има членове на ЧВК " Вагнер ". Дипломатите са уверили ръководителя на ЦАР, че последните събития в Русия няма да спрат нейната агресия в Африка.

Според вестника към 6 000 членове на ЧВК " Вагнер " работят отвън Русия. Те се занимават с защита на мини и политици в ЦАР, следят петролни кладенци и охраняват територията, следена от сирийското държавно управление.

На 23 юни Евгений Пригожин разгласи поход на своите бойци от ЧВК към Москва. Вечерта на 24 юни пресслужбата на президента на Беларус заяви, че Александър Лукашенко е провел диалози с Пригожин. След диалозите бойците на ЧВК са отпътували за полевите лагери, а самият създател на компанията е отпътувал за Беларус.

След тези събития съветникът на президента на ЦАР Фидел Гуанджика съобщи, че при положение на евакуиране на вагнерианците от страната, те са подготвени да одобряват всяка друга група сили за сигурност от Русия. Той също по този начин означи, че в републиката не е настъпила " никаква забележима смяна " на фона на събитията с присъединяване на ЧВК " Вагнер ", които съветският президент Владимир Путин назова въоръжено въстание.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР