След руското пълномащабно нахлуване в Украйна през 2022 г. нараснаха

...
След руското пълномащабно нахлуване в Украйна през 2022 г. нараснаха
Коментари Харесай

Молдова - ново бойно поле във войната на Русия?

След съветското пълномащабно навлизане в Украйна през 2022 година набъбнаха опасенията, че прилежаща Молдова ще бъде идната в опитите на Москва да си възвърне контрола над някогашните руски републики. Проевропейските водачи на Молдова от дълго време са наясно с съветските старания да дестабилизират страната им. С два основни избора в Молдова тази година се чака тези старания да се засилят, написа " Чатъм хаус ".

Подхранването на тези упования е Приднестровието - регион, който се отдели от Молдова преди към 30 години с поддръжката на Русия. През февруари проруските сепаратистки водачи на Приднестровието насочиха апел към Москва за отбрана. Това повтори сходни " апели " от вътрешността на Украйна, които сложиха началото на противозаконните съветски анексии на нейните територии: полуостров Крим през 2014 година и районите Луганск и Донецк през 2022 година

Но какъв брой уязвима е Молдова за съветското посягане? Какви тактики употребява Москва в страната и по какъв начин водачите на Молдова им противодействат?

Колко уязвима е Молдова за съветска интервенция?

Молдова е сред Украйна на изток и Румъния на запад. Покрай източния завършек на Молдова минава отделилият се район Приднестровието. Молдова няма обща граница с Русия.

Преди 2014 година Русия можеше да получи достъп до Приднестровието посредством пренос през Украйна или през пристанището на Молдова на река Дунав. Но тези направления към този момент са затворени и Кишинев вкара строги инспекции на съветския боен личен състав, който се движи през летището на столицата.

По-късно през 2024 година в Молдова би трябвало да се проведат президентски избори и референдум за бъдещото й участие в Европейския съюз.

И двете са благоприятни условия за Москва да ускори въздействието си върху страната и да подкопае възможната интеграция на Молдова в Европейски Съюз. Може би в различен паралел с Украйна, Европейски Съюз реши да стартира договаряния за присъединение с Молдова през декември 2023 година

Въпреки че Владимир Путин не загатна Приднестровието в обръщението си от 29 февруари, предходните ревизионистки изказвания на съветския президент, дейностите на Кремъл и формалните доктрини демонстрират, че Русия вижда Молдова като " историческа съветска територия ".

Това отразява неоимперските упоритости на Путин да възвърне контрола над някогашните руски републики и да изтласка европейското и американското наличие от Източна Европа.

Отстраняването на проевропейския президент на Молдова Мая Санду в интерес на проруската съпротива е дейна част от тази тактика, съгласно управляващите в Кишинев, столицата на Молдова. Намесата в изборите е измежду областите, в които Молдова е уязвима от съветското зловредно въздействие.

Проучване на Chatham House допуска, че Москва също е ориентирана към публичното осведомително пространство на Молдова с токсична дезинформация и търси способи да подкопае общественото доближаване на страната.

Молдова беше определена като фокус страна за тестване на нова методология - Барометър за резистентност - създадена от Chatham House за премерване на устойчивостта на обществата към съветското зловредно въздействие. Първоначалните резултати от изследване на специалисти за барометъра демонстрират, че Молдова има мощна социална поддръжка за демокрацията, само че по-слаба за интеграцията в Европейски Съюз и други съюзи.

Друга огромна накърнимост е ръководството на Молдова и опитите за справяне с корупцията, доказано от ниските резултати в Барометъра за резистентност за ограничение на въздействието на клептократски групи върху държавните институции.

Тези недостатъци могат да бъдат интензивно употребявани от Русия през идващите месеци, в навечерието на референдума за присъединение към Европейски Съюз и президентските избори през октомври.

Как Русия дестабилизира Молдова?

Тъй като съветската войска е затънала в Украйна и несполучлива атака против Одеса, Москва набира своите невоенни способи - известни също като " хибридни " ограничения - за практикуване на по-голям напън върху Молдова. Те могат да включват, апропо: стопански напън, осведомителни интервенции, хакерски атаки, вътрешна дестабилизация, интервенция в избори, корупция и потребление на прокси групи.

В Молдова се ползват няколко от тези ограничения - изключително по време на локалните избори през 2023 година Тези избори бяха съществена цел за съветска интервенция.

Ръководителят на Службата за информация и сигурност на Молдова сподели, че единствено през 2023 година Русия нелегално е насочила повече от 55 милиона $, или съвсем 0,4 % от номиналния Брутният вътрешен продукт на Молдова, за въздействие върху изборите и пазаруване на гласове в страната.

Службата за национална сигурност на Молдова упрекна укриващи се проруски олигарси - като Илан Шор, който беше наказан задочно по обвинявания в машинация - в заплащане на милиони в евро за образуване на антиправителствени митинги и осъществяване на изборни измами.

Местните избори през 2023 година подчертаха неспособността на Молдова да блокира сходна интервенция, подкрепяна от корумпирани олигарси. Молдовските прокурори са завели няколко наказателни каузи против нелегално финансиране на политически действия, само че правосъдният развой е муден и публичното доверие в правосъдната система е ниско.

Някои съдии и прокурори остават лоялни към някогашния водач на Демократическата партия Владимир Плахотнюк. Той е глобен от Министерството на финансите на Съединени американски щати, което твърди, че резервира контрола върху правоприлагащия уред на страната, с цел да се насочва към политически и бизнес противници.

Дезинформацията онлайн също се употребява от подкрепяни от Русия субекти, с цел да дестабилизират страната, изключително нейните демократични процеси, съгласно молдовските управляващи. Операцията за подкопаване на локалните избори беше отчасти следена от 161 Център за образование на разузнаването на съветското военно разузнаване (ГРУ).

Москва може да насочи въздействие посредством кохорта от намерено проруски партии: социалистите, комунистите и партията на Илан Шор " Възраждане ". Може да бъде подкрепено и от няколко " троянски коня " - видни персони, които настояват, че поддържат Европейски Съюз, само че отхвърлят да осъдят експанзията на Русия против Украйна и които прокарват съветски разкази.

Твърди се, че тези секрети артисти включват кмета на Кишинев Йон Чебан и Ирина Влах, някогашен губернатор на рускоезичния самостоятелен район Гагаузия.

Помощникът на Чебан при изборите за кмет Юрий Гудилин, някогашен офицер от съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ), е глобен от Министерството на финансите на Съединени американски щати за опити за интервенция в националните избори през 2020 година от името на Русия.

Влах, за чиито речи се твърди, че са написани от Службата за външно разузнаване на Русия, е един от евентуалните кандидати против президента Санду на изборите.

Самият район Гаугазия може да взе участие в изборите, поради предходни опити за образуване на провокации и подклаждане на сепаратистки настроения посредством осъществяване на противозаконни референдуми. Предстоящото честване на Деня на успеха във Втората международна война на 9 май може да бъде фокусна точка за всеобщи демонстрации против Санду.

Друг обезпокоителен знак е срещата на 7 март на сегашния губернатор на Гагаузия Евгения Гуцул със Сергей Кириенко, заместник-началник на администрацията на Путин.

Вътрешните документи на Кремъл, прегледани от Washington Post, демонстрират, че Кириенко е виновен за провеждането на подривна активност както в Украйна, по този начин и в чужбина, с цел да подкопае западната поддръжка за военните старания на Киев.

Как Молдова покачва националната си резистентност?

Следващите няколко месеца ще бъдат сериозен тест за вътрешната резистентност на Молдова против съветските нападателни похищения. Страната работи интензивно за противопоставяне на съветското въздействие по няколко метода, макар че остават някои пропуски.

Малко над три четвърти (76 процента) от специалистите, интервюирани за Chatham House Resilience Barometer, са съгласни, че Молдова става по-устойчива на съветска интервенция. При премиера Дорин Речан държавното управление се концентрира върху повишение на устойчивостта на обществото и институциите против съветска интервенция.

Новата Стратегия за национална сигурност, за първи път от независимостта, признава Русия като екзистенциална опасност за националната сигурност. Въпреки че това е явно след режисираната от Русия сепаратистка война през 1992 година, нито един молдовски водач не е посмял да съобщи това намерено. Новата тактика дава приоритет на построяването на резистентност на обществото, укрепването на националната войска и бранша на гражданската сигурност и битката със злонамерената интервенция на Русия във вътрешната политика.

Друга решителна стъпка беше основаването на нова институция, виновна за стратегическата връзка и битката с дезинформацията. Неговият нов шеф Анна Ревенко, някогашен министър на вътрешните работи, даде обещание да приложи " метод на цялото общество " към устойчивостта. Успоредно с това се поставят решителни старания за понижаване на енергийната взаимозависимост на Молдова от Русия.

Президентът Санду се опита да се оправи с неналичието на публично доверие в независимостта на правосъдната система, като разгласи основаването на нов съд, който да преглежда огромни случаи на корупция. Тя твърди, че някои съдии са разрешили противозаконното финансиране на дейностите на Русия в Молдова да продължи. Проруската социалистическа партия на Молдова твърди, че Санду и нейната партия се пробват да въздействат на правосъдната система.

Докато Молдова последователно построява стратегическа визия за това по какъв начин да се отърве от токсичното въздействие на Русия, тези решения ще се изплатят единствено в дълготраен проект. Все още съществуват обилни пропуски, изключително в обезпечаването на човешка сигурност, обезпечаването на отговорно ръководство и укрепването на общественото доближаване, както откри проучването на барометъра за резистентност.

Страната не е подкрепена от очевидната липса на интерес измежду софтуерните колоси да лимитират дезинформацията в своите платформи, в това число платени предизборни реклами в Молдова. Активна група от организации с нестопанска цел и самостоятелни медии се бори с съветската дезинформация, само че напъните им може да са напразни, в случай че не бъдат лимитирани при източника.

Как външни участници биха могли да оказват помощ на Молдова в укрепването на нейната резистентност?

Дали апелът на Приднестровието към Русия ще се трансформира в събитие, което ще задейства по-широка дестабилизираща верижна реакция, ще зависи от това какъв брой дейно държавното управление на Молдова и неговите сътрудници могат да противодействат на съветските старания.

Г-7 и Европейски Съюз би трябвало да оказват помощ на Молдова в укрепването на нейната резистентност през тази сериозна година. В кратковременен проект са нужни по-бързи дейности за изчистване на непозволеното въздействие в съдилищата. Разширяването на режима на интернационалните наказания до основни фигури в молдовската правосъдна система би помогнало на националните управляващи.

Различни ограничения биха могли да разубедят молдовския истаблишмънт и бизнес елита да се заговорят с Русия. Прилагането на наказания, които към този момент са приложени към укриващите се олигарси, би било един от методите.

Друг би бил ефикасен разговор с държавните управления на Турция за Владимир Плахотнюк, Израел за Илан Шор и Обединеното кралство за Вячеслав Платон, където тези лица и техните сътрудници намират леговище.

Що се отнася до осведомителните интервенции, Meta, TikTok и YouTube биха могли да основат дребни работни групи за пречистване на реклами и наличие, докладвани от профилирани неправителствени организации по време на предизборната акция в Молдова и нейния референдум за Европейски Съюз. Технологичните компании би трябвало да преработят своите мудни и неефективни протоколи за реакция.

Подобно съдействие за отбрана на изборите в Молдова може да бъде забавен пилотен план и за други народи, които се борят с съветската интервенция. Тези старания са нужни освен в името на Молдова, само че и за по-широка сигурност в Европа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР