След Русия и Италия може да остане без националните си

...
След Русия и Италия може да остане без националните си
Коментари Харесай

След Русия: И Италия пред наказание от МОК

След Русия и Италия може да остане без националните си знаци по време на олимпийските игри в Токио 2020. За разлика от Руската федерация, която беше глобена от Международния олимпийски комитет (МОК) поради редовно нарушение на международните антидопингови правила, италианските спортисти може да останат без своето и знаме и химн поради евентуална държавна интервенция в работата на локалния олимпийски комитет (CONI).

Причината е признатият нов състезателен закон в страната, който лимитира ролята на олимпийския комитет в италианския спорт. Някои от текстовете в него разрешават намесата на държавните институции в работата на CONI - нещо, което опонира на Олимпийската харта и по-специално на член 27.

Италия има 24 часа, с цел да избегне тежкото наказване от Международния олимпийски комитет (МОК). Решението на Международния олимпийски комитет ( МОК ) ще бъде публично оповестено в сряда, 27 януари, в 18.30 часа.

В края на 2018 година италианският парламент одобри закон, посредством който сътвори държавна организация за разпределение на финансирането измежду националните спортни федерации в страната. Новата конструкция, наречена " Спорт и здраве " (Sport e Salute), редуцира ролята на CONI само до подготовка на спортистите за присъединяване на олимпийски игри.

През ноември спортният министър на Италия Винченцо Спадафора адресира писмо до МОК, в което увери организацията, че CONI към момента има " своята автономност ". Това обаче не успокои ръководителите на олимпийското придвижване, които още през 2019 година - единствено два месеца откакто Милано и Кортина д`Ампецо бяха определени за домакини на зимните игри през 2026 година, изпратиха заплашително писмо за вероятни наказания, в случай че не бъдат направени фрапантни промени в закона.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР