След рухването на хиляди сгради в земетресениятаИздадени са 113 заповеди

...
След рухването на хиляди сгради в земетресениятаИздадени са 113 заповеди
Коментари Харесай

Арести в Турция за калпаво строителство

След рухването на хиляди здания в земетресенията
Издадени са 113 заповеди за задържане на хипотетични отговорни

Жертвите на трусовете доближават 30 000

Докато спасители не престават да изваждат починали, само че и към момента живи хора, затрупани под руините на разрушени в земетресенията здания, турските управляващи погнаха лица, свързани със строителството на сгради, които се срутиха и смазаха жителите им, заяви Би Би Си.

Вицепрезидентът Фуат Октай съобщи, че са издадени заповеди за задържане на 131 души, за които се допуска, че са виновни за сривания. 12 души към този момент са били задържани.

Министърът на правораздаването даде обещание да накаже всеки, който е виновен за това, а прокурорите започнаха да събират проби от постройките за доказателства за материалите, употребявани при строителството. Земетресенията са били мощни, само че специалисти и хора в цяла Турция упрекват неприятното строителство, че е нараснало разрушенията.

Днес управляващите на летището в Истанбул задържаха двама строителни бизнесмени, преди да отлетят за Грузия, посочени за виновни за разрушаването на няколко здания в Адъяман.

В провинция Газиантеп пък са задържани други двама души, обвинени, че са премахнали колони, с цел да обезпечат повече пространство в постройка, която рухна при трусовете.

В петък управляващите задържаха строителен бизнесмен на летището в Истанбул, преди да се качи на полет към Черна гора. Той е бил реализатор на първокласна 12-етажна постройка в историческия град Антакия, окръг Хатай, при чието сриване починаха десетки хора.

Министерството на правораздаването на Турция разгласи основаване на бюра за следствие на закононарушения, свързани със земетресението. Те ще имат за цел да разпознават изпълнителите и други лица, виновни за строителните работи, да събират доказателства, да инструктират специалисти, в това число архитекти, геолози и инженери, и да ревизират разрешителните за градеж и за обитаване.

Министърът на околната среда Мурат Курум сподели, че 24 921 здания в засегнатите от трусовете региони са се срутили или са понесли съществени вреди. Данните са въз основа на оценка в над 170 000 здания.

Междувременно жертвите от земетресенията в Турция и Сирия надвишиха 28 000, над 80 000 са ранените.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР