След решението за предсрочни парламентарни избори в България, днес и

...
След решението за предсрочни парламентарни избори в България, днес и
Коментари Харесай

Чакат се 100 000 гласа от Турция, българският е проблем

След решението за предварителни парламентарни избори в България, през днешния ден и в Турция българските гласоподаватели за по-малко от 2 години за четвърти път упражняват своето право на глас.

 
Грасува се в 143 секции с 166 урни
Българите, живеещи в Турция, също както в България гласоподават машинно в 166 урни, разпределени в 143 изборни секции. Те са ситуирани в 22 (от 83) турски провинции, като най-вече секции по традиция има в Бурса, Истанбул, Измир и Анталия.
220 машини бяха изпратени
За задачата в Турция бяха изпратени 220 машини за гласоподаване, които са разпределени в 112 изборни секции. В останалите ще се гласоподава с бюлетини. Във всички секции съществува алтернативата за бюлетинно гласоподаване при незабавна потребност.

 

 Агенция Демирорен
Очвакват се 100 хиляди гласа
Традиционно Турция води измежду страните с най-вече изборни урни в чужбина. Миналата година на парламентарните избори през юли бяха разкрити 57 изборни секции, а на изборите две в едно през ноември 2021 година бяха разкрити 126 изборни секции.

Тази година броят им е рекордно висок, като се чакат над 100 хиляди гласа от българите живеещи в Турция.
Машинният глас затруднява гласоподавателите
На последните избори гласоподавателите бяха доста затруднени поради машинното гласоподаване, като доста избраха различни секции в които се упражняваше единствено бюлетинто гласоподаване и по тази причина имаше закъснение на изборния развой тогава. Днес се чака изборът да протече по-спокойно, защото в страната протече осведомителна акция за машинното гласоподаване, извършена от сдруженията на мигрантите.
В Турция има над 300 хиляди с право на глас
По данни на изселничиските ораганизации, в Турция има над 300 хиляди гласоподаватели на възраст над 18 години, като най-вече гласоподаватели има в Бурса, Президентът на найгголямата организация Балгьоч (BALGÖÇ) проф. доктор Емин Балкан показа за турската организация Демирорен: " На тези избори има 72 хиляди жители в Бурса и повече от 300 хиляди в Турция, които имат право на глас. Само в Бурса имаме 40 урни през днешния ден. Двойните жители ще пазят правата си, като упражнят вота си на българските избори. "

 Агенция Демирорен

Използвайки фразата " гласът на турците е за турци ", Балкан означи, че изборите са доста значими за правата на живеещите в България турци и българските жители, живеещи в Турция. 
Формулярът на български е проблем
Балкан напомни: „ Изборите в Турция започнаха през днешния ден в 07:00 сутринта и ще продължат до 20:00 вечерта. Когато отидат до урните с персоналните си карти, гласоподавателите би трябвало да попълнят формуляр. Той затруднява най-вече гласоподавателите, тъй като доста от тях не могат да четат и пишат на български. Имат потребност от помощ. Гласуването се реализира откакто се попълни формуляра на български. Той се подписва персонално пред изборната комисия. "
Над 2000 отидоха до България да изборите
Балкан съобщи още, че 2000 сънародници от Турция са отишли ​​със лични средства в България, с цел да гласоподават.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР