След решението на Върховния съд, с което бе отнета конституционната ...

След решението на Върховния съд, с което бе отнета конституционната

Социалните мрежи премахват публикации с хапчета за аборт

След решението на Върховния съд, с което бе отнета конституционната отбрана на процедурата, Фейсбук и Instagram започнаха неотложно да отстраняват изявления, които оферират хапчета за аборт на дами, които може да нямат достъп до тях, заяви "Асошиейтед прес ".

Подобни постове в обществените мрежи сякаш имаха за цел да оказват помощ на дамите, живеещи в щати, където съществуващите преди този момент закони, забраняващи абортите, ненадейно влязоха в действие в петък. Тогава Върховният съд анулира решението по делото "Роу против Уейд " от 1973 година, с което достъпът до аборт беше разгласен за конституционно право.

В обществените платформи избухнаха миймове и актуализации на статуси, в които се обясняваше по какъв начин дамите могат законно да получат хапчета за аборт по пощата. Някои от тях даже предлагаха да изпратят рецептите по пощата на дами, живеещи в щати, които в този момент не разрешават процедурата.

Почти незабавно Фейсбук и Instagram започнаха да отстраняват някои от тези постове, тъкмо когато милиони хора в Съединени американски щати търсеха изясненост по отношение на достъпа до аборт. Според разбор на компанията за медийно разузнаване Zignal Labs общите споменавания на хапчетата за аборт, както и постовете, в които се загатват съответни версии като мифепристон и мизопростол, ненадейно се усилиха в петък сутринта в Twitter, Фейсбук, Reddit и телевизионните излъчвания.

В петък АП получи скрийншот на един пост в Instagram от жена, която предлага да купи или препрати по пощата хапчета за аборт, минути откакто съдът анулира конституционното право на аборт.

"Напиши ми, в случай че искаш да поръчаш хапчета за аборт, само че искаш да ги изпратиш на моя адрес вместо на твоя ", гласеше постът в Инстаграм.Още по темата28 юни 2022 20:38026 юни 2022 08:3332125 юни 2022 13:482924 юни 2022 20:2236
Инстаграм го смъкна за няколко минути. Vice Media първа заяви в понеделник, че Meta, компанията майка на Фейсбук и Instagram, смъква постове за хапчета за аборт.

В понеделник кореспондент на АП ревизира по какъв начин компанията ще реагира на сходен пост във Фейсбук, като написа: ": "Ако ми изпратите адреса си, ще ви изпратя хапчета за аборт ".

Публикацията беше отстранена в границите на една минута.

Акаунтът във Фейсбук незабавно беше подложен в статус "предупреждение " за поста, който съгласно Фейсбук нарушава стандартите му за "оръжия, животни и други контролирани артикули ".

Въпреки това, когато репортерът на АП разгласил същия пост, само че заменил думите "хапчета за аборт " с "пистолет ", постът останал недокоснат. Пост със същото тъкмо предложение за изпращане на "трева " също беше оставен и не беше сметнат за нарушаване.

Марихуаната е противозаконна съгласно федералното законодателство и е нелегално да се изпраща по пощата.

Таблетките за аборт обаче могат да бъдат законно получени по пощата след онлайн консултация от предписващи лекари, които са минали през узаконяване и образование.

В имейл представител на Мета уточни политиките на компанията, които не разрешават продажбата на избрани предмети, в това число оръжия, алкохол, опиати и фармацевтични артикули. Компанията не изясни очевидните несъответствия в използването на тази политика.

Говорителят на Meta Анди Стоун удостовери в туитър в понеделник, че компанията няма да разреши на физически лица да подаряват или продават фармацевтични артикули в платформата си, само че ще разреши наличие, което споделя информация за това по какъв начин да се получи достъп до хапчета. Стоун призна, че има някои проблеми с използването на тази политика в платформите на компанията, които включват Фейсбук и Instagram.

Източник: dnes.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg