След решението на кипърския съд, което се очаква в средата

...
След решението на кипърския съд, което се очаква в средата
Коментари Харесай

Ликвидаторът на Олимпик проговори: Обезщетенията ще са ясни през септември!

След решението на кипърския съд, което се чака в средата на септември, ще стане ясна процедурата за обезщетяване на клиентите на застрахователната компания "Олимпик " и изискванията за това ще бъдат детайлно разяснени и на българската страна.

Всички кредитори, без значение дали са в България и Кипър, ще бъдат третирани по идентичен метод, съобщи пред БНР краткотрайният ликвидатор на компанията Павлос Накузи.

Към този миг "Олимпик " не е оповестена в разпродажба, подаден е единствено иск за това, по който би трябвало да се произнесе съдът, обясни настоящия статут на компанията Павлос Накузи - сътрудник в една от водещите одиторски и консултантски компании на острова Mazars Ltd.

Съгласно кипърския закон, макар че решението на съда се чака в средата на септември, то влиза в действие със задна дата, от 10 август, когато бе подаден искът за разпродажба.

Не компанията, а законът приключи всички застрахователни контракти на "Олимпик " както в Кипър, по този начин и в България, считано от 17 август, посочи краткотрайният ликвидатор.

След като стартира ликвидацията, след правосъдното решение, всеки, на който "Олимпик " дължи пари, би трябвало да подаде заявление по специфичен формуляр, чиито елементи се прецизират, изясни Павлос Накузи.

"Според Кипърския закон приоритет се дава на тези кредитори, които имат искове, произлизащи от застрахователните контракти. Това значи искове за обезщетения заради произшествия и искове за възобновяване на застрахователни награди. Двете групи са сложени един до друг след кредиторите. Няма значение дали исковете са в България или Кипър - те се третират по идентичен метод ", разяснява Павлос Накузи.

Повече пострадали са в България. В Кипър в бранша на автомобилните застраховки "Олимпик " има към 10 000 клиенти, близо 2000 от които са българи, по неофициални данни от български застрахователни брокери към компанията. Оборотът ѝ в България от тези застраховки доближава към 25 млн. евро, до момента в който в Кипър е под 5 млн. евро.

За 2016 година "Олимпик " регистрира близо 14 млн. евро загуби.

По време на външния одит на компанията, в отчета, който бе показан при започване на май и провокира слагането ѝ под специфичен режим, не бе доказано съществуването на 210 млн. евро в вложения, депозити и кеш.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР