След решението на българския парламент, на базата на което ,

...
След решението на българския парламент, на базата на което ,
Коментари Харесай

Войната | Какво следва от визитата на военния министър Стоянов в Украйна

След решението на българския парламент, въз основата на което, ледът в връзките сред ръководещите повече от година служебни държавни управления на президента Радев и властта в Киев очевидно стартира да се топи. Вчера вечерта ненадейно стана ясно, че българският министър на защитата Димитър Стоянов е бил на публично посещаване в Киев по покана на своя украински сътрудник Олексий Резников. И, както евентуално всички се досещат, повода е идната военна помощ на страната ни за Украйна.

Визитата обаче значително е изненадваща, защото Димитър Стоянов е някогашен основен секретар на президентството и минава за " дясна ръка " на президента, чиято досегашна изразителност във връзка съветската инвазия е меко казано спорна и двузначна. Изказванията на Радев, че анексирания полуостров Крим " сега е съветски ", както и че " Русия ще завоюва тази война, само че тя доста мъчно може да завоюва мира " евентуално още дълго време ще се помнят в украинската столица.

Визитата очевидно е била изненадваща и за по-голямата част от политическия хайлайф в София, защото през днешния ден Българска социалистическа партия незабавно изиска служебният министър председател Гълъб Донев да бъде свикан в Народното събрание и да отговори какво тъкмо прави военният му министър в Украйна. Реакцията на соцпартията значително е лицемерна и обслужва популистки цели, защото нейния водач Корнелия Нинова беше вицепремиер и министър на стопанската система в държавното управление на Кирил Петков, под чиято шапка са и с чието безмълвно са осъществявани всички частни покупко-продажби за оръжеен (ре)експорт с краен адресат на украинска земя. Износът на българско оръжие за Украйна през трети страни е обществена загадка още от първите седмици на съветската инвазия, а и както се оказа след това, се е случвал и в месеците преди нея, когато вероятността за навлизане е изглеждала действителна за украинските и част от западните специфични служби.
Задуха ли " вятърът на смяната " на Дондуков 2
След визитата на Димитър Стоянов в Киев тонът на политическия кръг към президента също по този начин наподобява тотално изменен. " България изрично поддържа суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите й граници. Страната ни не признава анексирането на суверенни украински територии. Имаме отлични двустранни връзки, учредени на дълбоки исторически и културни връзки с украинския народ ", е споделил българският боен министър съгласно формалната информация, публикувана от отбранителното ни ведомство. Той е добавил, че от началото на съветската експанзия страната ни е дала на Украйна филантропична помощ в размер на 448 млн. лева Също по този начин съгласно него военното министерство е осигурило на украинската войска 2000 каски и 2000 бронежилетки, 350 медицински комплекти, 5000 чифта зимни обувки и 5000 зимни униформи.
Реклама
По-конкретна и детайлна информация за настоящата цел на визитата в Киев обаче за момента липсва. От военното министерство оповестяват единствено, че " измежду разискваните тематики бяха военната и военно-техническата помощ, която България следва да даде, националният принос в подготвителната задача на Европейския съюз EUMAM, българската поддръжка за възобновяване на Украйна и вероятностите й за европейска интеграция. "

Видът и количествата на бойното съоръжение и боеприпасите, които България счита да даде на Украйна, и досега не престават да са засекретени. Военният министър Стоянов въпреки всичко разяснява през последните дни, че военната помощ " попада в топ 3 " на настоящите потребности на украинските въоръжени сили.
" На нож " против дроновете
В момента нужда номер едно на Киев са. През миналите 48 часа украинската енергийна инфраструктура още веднъж беше обект на удари с ирански безпилотни летателни средства Shahed-136, като украинските системи за Противовъздушна отбрана са съумели да обезвреждат 30 от 36 апарата-камикадзе, настояват от военно-въздушните сили на страната. Така че въз основата на разнообразни спекулации може да се допусна, че България ще даде точно системи и средства за противовъздушна защита.

Преди време министър Стоянов изрично изключи, че страната ни ще даде на Украйна далекобойните си зенитни системи С-300, които са фундамента на системата за отбраната на българското небе. В първичното си искане за военна помощ обаче Киев беше изискал тактически мобилни ПВО-системи " Оса " (с натовско означение SA-8 Gecko) и това предпочитание в този момент вероятно би могло да бъде задоволено. Още повече тези зенитни установки са предопределени за непосредствена отбрана на сухопътните формирования от закани на дребна и междинна височина, което ги прави изключително подобаващи за битка с иранските дронове. Също по този начин техните муниции са надалеч по-евтини от ракетите за С-300, което е съответния отговор на ирански " лоукост " безпилотници-камикадзе.
Реклама
Най-евтиният вид за битка с дронове обаче са автоматизираните зенитни оръдия, които са надалеч по-ефикасни против постепенно движещи се витлови цели във въздуха, каквито са иранските Shahed-136. Според спекулациите на българските експерти в областта на защитата страната ни е в добра позиция да даде на Украйна противовъздушни оръдия от вида " ЗУ-23-2 ". Причината е, че въпреки да са проектирани през 60-те години на предишния век тези системи не престават да се създават в България и по-точно в във военния цех " Арсенал ". Страната ни създава независимо и муниции за тях в завода на " Аркус " АД в Лясковец.
Артилерия и " ненатовски " снаряди
България сигурно би могла да поддържа украинската войска и по линия на артилерията, която съществено подсети за себе си в сегашния боен спор. След навлизането на офанзивата в есенно-зимния сезон и трансформацията ѝ в типична окопна война огромна част от конфликтите се случват под формата на артилерийски дуели, където най-голямо значение има освен броят на наличните цеви, само че и тяхната подвижност и способността да се води контрабатареен огън.

В този смисъл българското министерство на защитата би могло да даде на Киев самоходни артилерийски установки от военновременните запаси и задоволително муниции за тях. Последното е изключително значимо, защото по неофициална информация част от наличната изправна украинска бойна техника също бездейства, защото е изчерпала боекомплектите за нея, а западните съдружници създават единствено снаряди с " натовски " калибри. България от една страна е един от дребното останали производители на муниции от " руски " вид отвън някогашния Съюз на съветските социалистически републики, а от друга армията ни към момента разполага с големи складови наличия, наследени от времето на " Варшавския контракт ", когато се готвехме да сме първи рубеж на възможна война с НАТО.

Така актуалната военно-техническа помощ от страна на София може да се окаже жизненоважна за украинските въоръжени сили в сериозен стадий на войната, където количеството налични " ненатовски " муниции може да се окаже тънката алена линия сред успеха и провалянето. И в случай че българските снаряди съумеят да наклонят везните в интерес на Киев, украинците в последна сметка могат да показват " стратегическа амнезия " за досегашната прокремълска изразителност на държавния ни глава.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР