След решение на ВКС Кирил Рашков ще изтърпява наказание „лишаване

...
След решение на ВКС Кирил Рашков ще изтърпява наказание „лишаване
Коментари Харесай

Цар Киро отива в затвора за 8 месеца

След решение на Върховен касационен съд Кирил Рашков ще изтърпява наказване „ отнемане от независимост “ за период от 8 м. за държане на живак и на нерегистрирани археологически обекти, оповестиха от Върховен касационен съд.

С Решение № 140/24.11.2020 година по наказателно дело № 618/2020 година тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) променя присъдата по в.н.о.х.д. № 143/2017 година на Апелативния профилиран углавен съд (АСНС), като понижава наказванията, наложени на Кирил Рашков: за закононарушението по член 354, алинея 1 от Наказателен кодекс на 3 месеца „ отнемане от независимост “ и за закононарушението по член 278, алинея 6, прочие 2, алт. 2 от Наказателен кодекс на 8 м. „ отнемане от независимост “.

Определя общо наказване в размер на 8 м. „ отнемане от независимост “. Оставя в действие присъдата в останалата ú част. Решението не предстои на обжалване. Във Върховен касационен съд е получено съобщение от прокурор за подхванати дейности по осъществяване на наложените от съда санкции.

Делото е формирано по касационни тъжби на Кирил Рашков, Симеон Илиев и Радослав Петров против въззивната присъда на АСНС, с която отчасти е анулирана присъда на Специализирания углавен съд. С първоинстанционната присъда са наказани:

Радослав Петров – за държане за разпространяване на високорисково наркотично вещество (амфетамин) и разпространяването му, като са му наложени санкции „ отнемане от независимост “ за период от 7 година и „ санкция “ в размер на 50 000 лева.;

Кирил Рашков – за държане без съответно позволение на мощно настоящо отровно вещество (живак) и за държане на археологически обекти, които не са разпознати и регистрирани по съответния ред, несъмнено му е едно общо най-тежко наказване „ отнемане от независимост “ за период от 2 година и „ санкция “ в размер на 10 000 лева.;

Симеон Илиев – за държане на археологически обекти, които не са разпознати и регистрирани по съответния ред, наложено му е наказване „ отнемане от независимост “ за период от 1 година, отсрочено за период от 3 г.;

Михаил Демерджиев – за придобиване, държане и разпространяване на високорисково наркотично вещество (амфетамин) и за държане на огнестрелни оръжия без съответно позволение, като е несъмнено едно общо най-тежко наказване „ отнемане от независимост “ за период от 2 година, отсрочено за период от 4 година, както и „ санкция “ в размер на 5 000 лева

Подсъдимите са оправдани по част от обвиняванията. С въззивната присъда на АСНС е анулирана първоинстанционната в частта, с която Симеон Илиев е оневинен по обвиняването за държане на огнестрелно оръжие без съответно позволение, като вместо това е наказан и му е наложено едно общо най-тежко наказване „ отнемане от независимост “ за период от 2 година, отсрочено за период от 5 година В жалбата на Кирил Рашков са изложени изказвания за липса на доказателства, сочещи, че той е създател на закононарушенията, за които е наказан.

В решението на Върховен касационен съд се споделя:

„ Апелативният профилиран углавен съд е приел за несъмнено открит обстоятелството, че точно подсъдимият Рашков е имал фактическата власт върху двете шишенца, съдържащи живак, като в поддръжка на решението си е изложил подробни и безапелационни съображения “. Неоснователни са и недоволствата във връзка с осъждането за държане на археологически обекти, които не са регистрирани по съответния ред.

Според висшите съдии АСНС в детайли е обосновал извода си по отношение на авторството, базирайки се на събитието, че археологическите обекти са открити в дома на Рашков, в каса, намираща се в спалнята му и отворена с ключ, конфискуван при персоналния му обиск. Тричленният състав на Върховен касационен съд приема за основателно обаче настояването за понижаване размера на наложените на Рашков санкции. Изложеният в претекстовете на решението на АСНС разбор на събитията, относими към индивидуализацията на наказването, е обширен и цялостен, само че съгласно касационния състав не е съобразено в задоволителна степен здравословното положение на жалбоподателя и напредналата му възраст.

В решението на Върховен касационен съд написа: „ Към сегашния миг подсъдимият Рашков е на близо 79 години и страда от съществени и животозастрашаващи болести. По делото е налице изобилна здравна документи, от която се открива, че той страда от сърдечна непълнота с прекарани два инфаркта, има тежък диабет с инсулиново привършване, хронична бъбречна непълнота и хроничната обструктивна белодробна болест.

Налице са данни, че се нуждае от лекуване в незабавен порядък за подкрепяне на функционалностите на сърцето. Всички тези условия дават съображение на касационния състав за извод, че наложените на жалбоподателя санкции не подхождат на извънредно тежкото му здравословно положение и следва да бъдат понижени... “. Поради това Върховен касационен съд променя въззивната присъда, като за държането на живак дефинира наказване от 3 месеца „ отнемане от независимост “, а за държането на археологически обекти – 8 месеца „ отнемане от независимост “.

По отношение на жалбата на Радослав Петров тричленният състав на Върховен касационен съд приема, че не е позволено нарушаване на процесуалните правила при образуване на вътрешното разбиране на решаващия съд, което да даде съображение за анулация на правосъдния акт. Решението съдържа отговор на възраженията за недоказаност на първоинстанционната присъда, както и на недоволството за погрешно приложение на закона. В претекстовете си висшите съдии пишат още: „ Няма никакво подозрение, че осъщественото от подсъдимия Петров действие е осъществено при изискванията на рисков рецидив, защото той е осъждан с присъда на Кралство Норвегия за тежко съзнателно закононарушение на отнемане от независимост за период от три години и пет месеца... “.

Според Върховен касационен съд след разбор на събитията, относими към индивидуализацията на наказването, въззивният съд вярно е приел, че то е несъмнено към минимума на плануваното в закона и в допълнение намаляване на наказателната насила не е належащо. По мотив на изказванията в жалбата на Симеон Илиев правосъдният състав на Върховен касационен съд установи, че АСНС не е позволил основни нарушавания на процесуалните правила. Извършил е разбор на събраните доказателства и е обосновал фактическите си заключения въз основа на годните за оценка доказателствени средства.

Съдът е изложил подробни съображения за какво приема, че точно Илиев е упражнявал фактическа власт върху револвера, патроните и археологическите обекти. Не се установи неизясненост в обвиняването за държане на археологически обекти, които не са разпознати и регистрирани по съответния ред, както е посочено в касационната тъжба. „ Изцяло лишен от фактическо съображение е и намекът на отбраната за неразбираеми правосъдни претекстове, касаещи приложението на материалния закон “, безапелационни са висшите съдии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР