След решение на ВКС Филип Михайлов ще изтърпява наказание „лишаване

...
След решение на ВКС Филип Михайлов ще изтърпява наказание „лишаване
Коментари Харесай

Шест години затвор за шофьора-убиец на две деца край Лесидрен

След решение на Върховен касационен съд Филип Михайлов ще изтърпява наказване „ отнемане от независимост “ за 6 години и 6 месеца за породена гибел на две деца при ръководство на МПС край с. Лесидрен

С решение по наказателно дело № 948/2017 година тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в действие решението на Великотърновския апелативен съд по в.н.о.х.д. № 129/2017 година Решението не предстои на обжалване.

Делото пред Върховен касационен съд е формирано по касационни тъжби на подсъдимия Филип Михайлов и на частните обвинители против решението по в.н.о.х.д. № 129/2017 година на Апелативен съд – Велико Търново. С него е променена първоинстанционната присъда на Окръжен съд – Ловеч, като е понижен размерът на наложеното на подсъдимия наказване „ отнемане от независимост “ от 8 години на 6 години и 6 месеца, както и размерът на наложеното наказване „ отнемане от право да ръководи МПС “ от 10 години на 9 години.

С присъдата по н.о.х.д. № 367/2015 година Окръжен съд – Ловеч е признал подсъдимия за отговорен в това, че на 11.08.2015 година в землището на с. Лесидрен при ръководство на МПС нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата и по несъобразителност предизвикал гибелта на Велислава Цанкова и Марино Цветанов и междинна телесна щета на Петя Божкова, заради което и на съображение член 343, алинея 4 вр. алинея 3, прочие 4 и 5, б. „ б “ вр. член 342, алинея 1, прочие 3 вр. член 2, алинея 2 от Наказателен кодекс го осъдил на 8 години „ отнемане от независимост “. На подсъдимия е наложено наказване „ отнемане от право да ръководи МПС “ за период от 10 години.

Делото постъпва за повторно във Върховен касационен съд, откакто с решение по наказателно дело № 176/2017 година тричленен състав на съда е отменил решението по в.н.о.х.д. № 279/2016 година на Апелативен съд – Велико Търново и върнал делото за ново разглеждане на същия съд, различен правосъден състав, от стадия на правосъдното съвещание.

По отношение на настояването в жалбата на подсъдимия за приложение на наредбата на член 15 от Наказателен кодекс (случайно деяние) тричленният състав на Върховен касационен съд написа, че споделя съображенията, разисквани в решението на предходния касационен състав. В него категорично е посочено, че с цел да се изключи отговорното държание е належащо деецът да се е съобразил с предписанията на Закона за придвижването по пътищата при ръководството на МПС и не по своя виновност да е бил подложен в неспособност да избегне настъпването на общественоопасните последствия. „ При признатите от въззивния съд обстоятелства несъмнено се открива, че подсъдимият самичък се е сложил в неспособност да предотврати настъпването на съставомерните последствия, защото е управлявал автомобила със скорост, надвишаваща доста позволената за пътния сектор от 90 км/час – а точно 122,44 км/час. Загубата на напречна резистентност на автомобила е резултат от превишената скорост, като подсъдимият е имал справедлива опция да схване пешеходците и да избегне удара, в случай че е управлявал транспортното средство със скорост до и под 90 км/час “ – написа в претекстовете на решението. Според висшите съдии са неоснователни и доводите за погрешно приложение на материалния закон, защото не е прибавен закон за по-леко наказуемо закононарушение. Според съда не са налице предпоставките за квалифициране на действието по член 343а от Наказателен кодекс (когато деецът е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на потърпевшия или на пострадалите). Тричленният състав на Върховен касационен съд се базира на решението на предходния касационен състав, в което категорично е признато, че нито преместването на потърпевшата Цанкова на няколко метра от мястото, където тялото й се е открило след удара, нито апелът на дееца към децата да се обадят на тел. 112, още по-малко желанието за отместване на автомобила и освобождение на тялото на потърпевшия Марино Цветанов са в действителност условия, сочещи на оказана помощ и обосноваващи преквалификация на действието.

Върховните съдии не одобряват недоволствата на подсъдимия и на частните обвинители за очевидна неправда на наложените санкции. В претекстовете на правосъдното решение написа, че Апелативен съд – Велико Търново е направил справедлив и цялостен разбор на всички условия, относими към индивидуализацията на наказванията. Правилно в интерес на подсъдимия са регистрирани позитивните характеристични данни, чистото му правосъдно минало, данните за трудова ангажираност и изразеното страдание за породените тежки последствия от действието. Обсъдени са и всички отегчаващи виновността условия, измежду които младата възраст на умрелите деца и броят и тежестта на породени телесни увреждания на Петя Божкова.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР