"След ремонт реших да изхвърля отпадъците от старата входна врата

...
"След ремонт реших да изхвърля отпадъците от старата входна врата
Коментари Харесай

Иван Белчев: Отидох до сметището в Русе и се сблъсках с проблемите там

"След ремонт взех решение да изхвърля отпадъците от остарялата входна врата на сметището в Русе и се сблъсках с проблемите там "

Това написа русенецът Иван Белчев, на който му се наложило да изхвърли боклука си там. Според него русенското бунище би трябвало да претърпи генерална смяна. Ето какво е видял екоактивистът и какво е неговото предложение:

"Влизаш в депото, теглят колата ти, записват регистрационния ти номер и ти споделят къде да отидеш на сметището, където да попиташ служителя с булдозера, къде тъкмо да си хвърлиш боклука.

Тръгваш натам. Кучета към тебе лаят и преследват колата ти.

Стигаш мястото. Навсякъде по дърветата закачени найлонови торбички - обикновено ще кажете, бунище е въпреки всичко.

Питам някакъв човек и той ми споделя да изхвърля дървения материал "до тези чували ". Отивам пешком до такава степен, с цел да не спукам гумите на колата и просто разбърквам моя отпадък с другия - а аз имам дървен материал, който може да се рециклира, а не да приключи на сметището.

Тръгвам си, отново кучетата лаят и ме гонят. Теглят колата 40 кг по-малко. Не бяха повече от 30 кг съгласно мен. Кантарът им май не мери на кг, а на всеки 10 кг. Плащам 4 лева

Това премеждие ми даде да схвана следното:

- Единици са жителите, които биха пристигнали до депото и да изхвърлят малко количество едрогабаритен отпадък. Повечето ще ги оставят до контейнера, което знаете е един сериозен проблем в Русе.

- Изключително рисково е да се върви самичък, поради кучетата на сметището.

- Има 2 депа за отпадък - едното е за строителни боклуци, а другото е за всичко останало. Трябва да се пита, тъй като тази информация я няма на табелите.

Решението е в градско хранилище за боклуци по немски модел. Ще го видите във видеото. Вътре в града се обособява паркинг, в който има няколко големи контейнера за разделно събиране на дърво, метал, пластмаса, стъкло, мебели, електроуреди, опаковки от бои и други, гуми и така нататък Това градско хранилище да е за жителите (а не за фирми), които желаят да изхвърлят малко количество едрогабаритен битов боклук и това да е гратис. Така ще се насърчи изхвърлянето на боклука на верните за задачата места и ще се понижат нерегламентираните сметища. Подходящо място е терена под жиците на Подстанцията в кв. Здравец.

Предложението ще бъде разисквано в Обществения съвет по околна среда към Общината, на която съм член. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР