След разкритията за пререждане в листата на чакащите за трансплантация

...
След разкритията за пререждане в листата на чакащите за трансплантация
Коментари Харесай

След скандала в “Лозенец“: Предлагат промени срещу пререждането на чакащите за трансплантация

След разкритията за пререждане в листата на чакащите за трансплантация на черен дроб през април, министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров е разпоредил на шефа на Изпълнителната организация “Медицински надзор” (ИАМН) доктор Георги Христов незабавни ограничения, които да създадат в бъдеще невъзможна сходна корист. Миналата седмица Кацаров направи шокиращи разкрития за противозаконни трансплантации на чужденци в някогашната държавна болница “Лозенец “, както и пререждане на върховен държавен служител за трансплантация на черен дроб след позвъняване “отгоре “, като трансплантацията е била осъществена в същата болница.

Кацаров е изискал от отрасловата за трансплантациите организация да предложи промени, които да подсигуряват подреждането на чакащите ще става единствено на основата на оценка по справедливи, интернационално признати критерии.

Агенцията би трябвало да обмисли и предложи въвеждането на процедури, които да подсигуряват, че не може да се вършат промени в обективната оценка и подредбата на листата. Христов също така е повдигнал въпроса за нормативни промени, които да улеснят процесите на донорството и експлантацията на органи и тъкани. По думите му такива промени са били препоръчани още предходната година, само че са били оставени без придвижване от предходното управление на Министерство на здравеопазването.

Кацаров е определил период от 5 работни дни, в които ИАМН да внесе в Министерство на здравеопазването предложение за промени в нормативната уредба, които да бъдат оповестени за публично разискване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР