След разкритията на в. Ню Йорк таймс и на сп.

...
След разкритията на в. Ню Йорк таймс и на сп.
Коментари Харесай

„Издай твоята свиня“, „Не, означава не, „Аз Също“: Годината на „ефекта Уайнстийн“

След разкритията на в. " Ню Йорк таймс " и на сп. " Ню Йоркър " за половите похищения, осъществени от авторитетния холивудски продуцент Харви Уайнстийн , отминаващата 2018 година разумно стана годината на повсеместния " резултат Уайнстийн ".

 
В навечерието ѝ Алиса Милано даде нов подтик на основаното още през 2006 година от цветнокожата правозащитничка Тарана Бърк придвижване " Аз също " за откриване на полови похищения и за подкрепяне на жертвите.

 
През 2018 година самодейността се разпростря по целия свят, като в някои страни придвижването резервира истинското си име, а в други името му беше променено. В Бразилия да вземем за пример то се назовава " Не, значи не ", в Италия - " Онзи път когато ", а във Франция и франкофонския свят - " Издай твоята свиня ".
 През 2018 година самодейността Постепенно „ Времето изтече “ прерасна в битка против половия тормоз освен в шоубизнеса, само че и на всички места другадеThinkStock/Getty Images
На 1 януари 2018 година настъпи нова фаза на " Аз също " - основаването на придвижването " Времето изтече ", обявено в отворено писмо в " Ню Йорк таймс ", подписано от над 300 авторитетни дами от шоубизнеса. Според основателите на придвижването изкореняването на половия тормоз на работното място ще бъде допустимо, в случай че първо се позволи казусът с неравенството, тъй като в несъответствието на власт се корени всяко държание на тормоз.-->

 
Постепенно " Времето изтече " прерасна в битка против половия тормоз освен в шоубизнеса, само че и на всички места другаде. Инициативата се трансформира и в битка за равни благоприятни условия за мъжете и дамите, за повече власт за дамите, за по-голямо консолидиране на другите. Идеята незабавно беше заимствана и във Франция , където над 100 звезди застанаха зад самодейността " Сега действаме ".
 През 2018 година самодейността Постепенно „ Времето изтече “ прерасна в битка против половия тормоз освен в шоубизнеса, само че и на всички места другадеThinkStock/Getty Images
През годината медиите бяха залети от разкрития на звезди за полови похищения, които те са претърпели или видели. Такива разкрития направиха Мерил Стрийп , Кейт Бланшет , Лупита Нионго , Салма Хайек и други

 
Някои звезди избраха да приказват за това на влиятелни церемонии. Азия Ардженто , Розана Аркет и Лейди Гага го направиха на кинофестивала в Кан, на връчването на премиите на Гилдията на американските артисти и на връчването на оценките на списание Elle ( " Ел " ) н а най-влиятелните дами в Холивуд.
 Лейди Гага на церемонията по връчване на премиите на списание Elle на най-влиятелните дами в Холивуд Лейди Гага на церемонията по връчване на премиите на списание Elle на най-влиятелните дами в ХоливудGulliver/Getty Images
Идеите " Аз също " и " Времето изтече " заразиха всички водещи прояви в света на шоубизнеса - в символ на съпричастност на премиите Златен глобус звездите носеха черни тоалети , на Грами - бели рози , на Сезар - бели ленти , на БАФТА - емблемите на " Времето изтече " . От церемонията на Гилдията на американските артисти отсъстваха набедени в полови похищения звезди.

 
На Берлиналето се организира полемика за половия тормоз в киното, малкия екран и театъра. Кинофестивалът в Кан беше разтресен от невиждан митинг на аления килим на 82 актриси, продуцентки и режисьорки, управляван от председателката на фестивалното жури Кейт Бланшет .
 Кейт Бланшет Кейт БланшетБГНЕС
Участничките в митинга желаеха равнопоставеност и завършек на половия тормоз в киното. Числото 82 на участничките в митинга не беше инцидентно, тъй като едвам 82 кино лентата, режисирани от дами, са били включени в конкуренцията за премията " Златната палма " на феста в неговата 71-годишна история.

 
Венецианската Мостра стана обект на рецензии от " Аз също " поради " токсичната неустрашимост " на конкурсната стратегия, в която имаше единствено един филм, режисиран от жена, и поради присъединяване на продукции на упреквани в полови похищения режисьори.
 
На венецианското архитектурно Биенале водещите архитектки Одил Дек , Джейн Ганг , Алисън Брукс , Фаршид Мусави , Бенедета Талябуе и носителката на премията Прицкер Марта Торн проведоха протестен флашмоб с апел за повече женско наличие в архитектурата.
 
Кулминацията в света на шоубизнеса - церемонията по връчването на премиите Оскар беше напълно в плен на двете придвижвания и всички изявления там бяха отдадени на идеите им.

 
Логично в годината на " Аз също " и " Времето изтече " за лауреати на Нобеловата премия за мир бяха определени двама души, които се борят против половото принуждение, употребявано като оръжие във военните спорове, а точно гинекологът от Демократична република Конго Дени Муквеге , лекувал десетки хиляди жертви на изнасилвания, и язидката Надя Мурад , превърната в полова робиня от " Ислямска страна ".
 Язидката Надя Мурад, превърната в полова робиня от Ислямска страна, и гинекологът от Демократична република Конго Дени Муквеге, лекувал десетки хиляди жертви на изнасилвания Язидката Надя Мурад, превърната в полова робиня от „ Ислямска страна “, и гинекологът от Демократична република Конго Дени Муквеге, лекувал десетки хиляди жертви на изнасилванияБГНЕС
През 2018 година имаше паметни речи и изявленията на активистки на " Аз също " и " Времето изтече ". На премиите Златен глобус Опра Уинфри произнесе вдъхновяващо слово за дамите, които са били задоволително мощни, с цел да надигнат глас против насилието от страна на мъжете.

 
На церемонията на Гилдията на американските артисти Никол Кидман прикани шоубизнеса да поддържа дамите, които най-сетне са почнали да " описват своите истории ".
 Никол Кидман на церемонията на Гилдията на американските артисти Никол Кидман на церемонията на Гилдията на американските актьориGulliver/Getty Images
На церемонията на Elle в чест на дамите на Холивуд Лейди Гага съобщи: " Ние, дамите в Холивуд, сме гласове. Ние имаме дълбоки мисли, и хрумвания, и вярвания, и полезности за света и имаме силата да приказваме и да бъдем чути, и да се борим, когато се пробват да ни принуждават да мълчим ".
 
Пред " Ню Йорк таймс " Мерил Стрийп съобщи, че ще " бъде по-добре за мъжете, в случай че те стартират да почитат дамите като равни на тях ".
 
Пред " Венити феър " Джейн Фонда предложи на " половите хищници " в шоубизнеса да не се връщат под светлината на прожекторите, в случай че не са си извлекли поука от прегрешенията си.
 Джейн Фонда Джейн ФондаGuliver/Getty Images
Пред в. " Гардиън " Сюзън Сарандън сподели, че казусът със половите похищения произтича от несъответствието във властта и че дамите трябват да получат повече права и повече икономическа независимост, с цел да имат повече надзор върху всички аспекти на кариерата си.
 
Пред Ройтерс Венеса Редгрейв прикани за повече " видимост " за дамите режисьорки, даже за тези, с които е мъчно да се работи.
 
Пред сп. " Варайъти " Кейт Бланшет сподели, че направилите полови похищения би трябвало да бъдат съдени, тъй като правосъдната система е значим детайл от демокрацията и се разгласи за " многообразна и обективна работна среда ", включително и в Холивуд, която да е отражение на света, в " който живеем ".
 Актрисата Кейт Бланшет на кинофестивала във Венеция Кейт Бланшет на кинофестивала във ВенецияGuliver/Getty Images
А какво се случи през това време с първопричините на " Аз също " и " Времето изтече "? След като беше отхвърлен от продуцентската си компания и от американската кино академия, Харви Уайнстийн беше упрекнат за няколко случая на похищения, а за разкритията си " Ню Йорк таймс " и " Ню Йоркър " получиха влиятелната премия Пулицър.

 
Джеймс Тобак към този момент е упрекван в похищения от близо 400 дами.

 
Заради обвиняванията от артиста Антъни Рап за посягане над него, когато бил едвам на 14 години, и поради последвали други сходни обвинявания, Кевин Спейси се раздели наложително с ролята си в сериала " Къща от карти ", а Ридли Скот презасне всички подиуми с негово присъединяване във кино лентата " Всички пари на света ", заменяйки го с Кристофър Плъмър .
 Кевин Спейси Кевин СпейсиGulliver/Getty Images

През септември Бил Козби получи неоправдателна присъда за дрогиране и обезчестяване на своя позната. Той е упрекван от още 50 дами в обезчестяване, дрогиране за полови връзки, полови издевателства над деца и непочтено държание.

 
Във Франция Люк Бесон бе упрекнат от 6 дами за обезчестяване и похищения, измежду които Карин Изамбер и датско-белгийската актриса Санд Ван Рой.
 Люк Бесон Люк БесонGulliver/Getty Images
В Швеция на 2,5 години за обезчестяване бе наказан френският фотограф Жан-Клод Арно , брачен партньор на шведската поетеса Катарина Фростенсон от Нобеловия комитет за литература към Шведската академия, връчващ Нобеловата премия за литература.

 
Арно бе упрекнат от общо 18 дами в полови похищения и се твърдеше, че той налетял даже на престолонаследничката Виктория по време на социална демонстрация.
 Жан-Клод Арно бе упрекнат от общо 18 дами в полови похищения Жан-Клод Арно бе упрекнат от общо 18 дами в полови посегателстваБГНЕС
Този скандал, комбиниран с обвиняванията против Арно, че е издавал пред медиите имената на бъдещи нобелови лауреати, които научавал от брачната половинка си, опетни репутацията на Нобеловия комитет и доста от членовете му подадоха оставка, а Шведската академия реши да отсрочи с година присъждането на Нобеловата премия за литература.
 
В разгара на " Аз също " търсеният в Съединени американски щати за обезчестяване на малолетна Роман Полански породи рецензии с новия си план " Аз упреквам " за " аферата Драйфус ", общопризнат като търсене на реабилитация посредством филм за незаслужено упрекнат мъж.

 
Дилън Фароу , осиновената щерка на Мия Фароу и Уди Алън , пък повтори обвиняванията си от 1992 година против осиновителя си, че ѝ протегнал ръка, когато тя била дете. Отдавна Алън отхвърли тези изказвания, наричайки ги скрит план за възмездие на Фароу за това, че той я изоставил поради нейната осиновена щерка Сун-И Превин .
 Уди Алън със брачната половинка си Сун-И Превин Уди Алън със брачната половинка си Сун-И ПревинGulliver/Getty Images
Подновените обвинявания против него обаче съответстваха с новата му продукция " Един дъждовен ден в Ню Йорк ". Актьорите от кино лентата побързаха да се дистанцират от режисьора и да дарят хонорарите си на организации, подпомагащи жертвите на полово принуждение. Очакваната премиера на продукцията по този начин и не се състоя.

 
Мюзикълът по кино лентата на Алън " Куршуми над Бродуей " беше свален от афишите на два щатски театъра, а в испанския град Овиедо, където има скулптура на Алън, се надигнаха апели за демонтирането ѝ.
 
Според статистика на новинарския уебсайт " Вокс " от април 2017 година до септември 2018 година обвинявания са отправени към 252 звезди, измежду които и Морган Фрийман , Жерар Депардийо , Майкъл Дъглас , Стивън Сегал , покойният Стан Лий , Силвестър Сталоун , Кристиано Роналдо , Доналд Тръмп , Бред Кавано , към този момент починалият Джордж Буш-старши .

 
Казусите " Полански " и " Алън " обаче породиха въпроси по отношение на " Аз също ". Пред в. " Сънди таймс " Глен Клоуз предизвести, че създателите, набеждавани в полови похищения, и техните произведения би трябвало да бъдат възприемани като две обособени неща.
 Глен Клоуз - носителка на Бухнал пудинг за Жена на годината за 1990 година Глен КлоузGulliver/Getty Images
Друга дискусия към придвижването се завихри, откакто 100 дами, измежду които Катрин Деньов , разгласиха във в. " Монд " публикация, в която твърдяха, че " изнасилването е закононарушение, само че настойчивото или непохватно ухажване, не е незаконно действие, нито пък проявата на галантност е мачистка експанзия ".

 
Текстът, който беше общопризнат като анти- " Аз също " манифест, изтъкваше, че случаите, касаещи тялото на дамата, не накърняват безусловно и нейното достолепие и че дамата не би трябвало да е представяна като безконечната жертва, тъй като тя не се свежда единствено до едно тяло, а има вътрешна независимост, която остава ненакърнима.
 Катрин Деньов през 2017 година Катрин ДеньовGulliver/Getty Images
Манифестът породи скандал и Деньов трябваше да изяснява, че по никакъв метод не е претендирала, че половият тормоз е нещо положително. На нейна страна застана и Фани Ардан , която се разгласи " не против същността на " Аз също ", а против негова форма " и против оклеветяването.

 
Пред " Пари мач " пък Брижит Бардо дефинира изобличаването на половите похищения в киното като " смешно и лицемерно " и съобщи, че доста актриси разпалват половия пламък у режисьорите, с цел да получат роля, а след това, с цел да не бъдат забравени, настояват, че са били подложени на полов тормоз. Бардо добави, че за нея даже непристоен коментар за част от анатомията ѝ, би бил комплимент, а не засегнатост.

 
През 2018 година бяха отправени редица нападки към обвинителките на Харви Уайнстийн . Някои бяха подложени на критика, че са мълчали дълго. Срещу тези рецензии не помогнаха причините, че те са го правели, тъй като Уайнстийн е бил кадърен да унищожава кариери, както направи с Мира Сорвино или Ашли Джъд , разпространявайки клюки какъв брой мъчно е да се работи с тях.

 
Някои от обвинителките, като да вземем за пример известната с пиянските и разголените си изцепки Пас де ла Уерта , напряко бяха набедени, че сами са си отговорни.
 
Най-много рецензии отнесе водещата фигура на " Аз също " Азия Ардженто . В родината си Италия тя беше нагледно " раздрана " и се наложи нейните съратнички от придвижването да излязат в нейна отбрана.
 Азия Ардженто Азия АрджентоGulliver/Getty Images
Критици на Ардженто даже си разрешиха да я обвинят поради самоубийството на нейния сътрудник, кулинарния виртуоз Антъни Бурдейн , на който тя сякаш изневерила с френски публицист, възхитил се обществено на нейните пламенни позиции против половите насилници.

 
Полемиката към Ардженто се ускори в края на лятото, когато " Ню Йорк таймс " написа, че тя е направила полово посягане над артиста Джими Бенет по времето, когато той бил малолетен, а след това му платила огромна сума, с цел да си мълчи. Ардженто отхвърли, потвърждавайки, че е била обект на изнудване от закъсалия финансово Бенет.
Asia Argento's attorney says Jimmy Bennett sexually assaulted her in new statement
— ABC7 Eyewitness News (@ABC7) Пред нейни съратнички от " Аз също " тя обаче споделила друго и когато те го направиха публично притежание, тя показа друга версия, в която фактически имаше секс с малолетен, само че по насила на Бенет, който бил захласнат от нея и ѝ налетял при първия комфортен случай.

 
Противоречивите пояснения на Ардженто задълбочиха абсурда и тя беше изоставена от съратничките си от " Аз също ", договорът ѝ за жури в известно италианско музикално риалити беше преустановен, Си Ен Ен отхвърли да излъчва епизоди от кулинарното предаване на Антъни Бурдейн с нейно присъединяване, а юристите на Харви Уайнстийн я нарекоха " лицемерна ".

 
Сега Ардженто се бори да почисти името си, само че всичко това хвърли леке върху " Аз също " и мнозина се запитаха след толкоз полемики дали времето на придвижването не стартира да изтича.
 
Анализатори започнаха да си задават и въпроса " А в този момент накъде? " и за производното придвижване " Времето изтече ".

 
Премиерата на кино лентата " Бандитките на Оушън " с напълно женски състав беше възприета като триумф за женското овластяване в киното, проповядвано от " Времето изтече ". Критици обаче акцентираха, че функциите на дамите във кино лентата са " мъжки " и предизвестиха, че когато дамите претендират за тъждество в киното, това не значи да получават " мъжки функции ", а " също толкоз значими функции, като тези, които получават мъжете ".
 Хелена Бонъм Картър, Сандра Бълок, Сара Полсън и Минди Кейлинг на премиерата на Бандитките на Оушън в Лондон Хелена Бонъм Картър, Сандра Бълок, Сара Полсън и Минди Кейлинг на премиерата на „ Бандитките на Оушън “ в ЛондонGulliver/Getty Images
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР