След разкритията на досиетата Пандора - какви ще бъдат икономическите

...
След разкритията на досиетата Пандора - какви ще бъдат икономическите
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: В досиетата Пандора има поне 10 пъти повече български офшорни компании

След разкритията на досиетата " Пандора " - какви ще бъдат икономическите последици и кои са забърканите в българската диря - тематиката в " Денят стартира " по Българска национална телевизия разясниха икономистът Емил Хърсев и Тихомир Безлов, специалист в Института за проучване на демокрацията.

От българска позиция, сякаш има много по-голяма група офшорни компании, които са благосъстоятелност на българи.

Колко са тъкмо - 200 ли са, 500 ли, разнообразни са числата. Това, което е в истинските данни не сме го виждали, евентуално в идващите дни това ще се види. Дори да са минималната цифра 200, това са 10 пъти повече, в сравнение с имахме при досиетата " Панама " или " Парадайс ", там бяха към двайсетина български имена. Какви тъкмо са офшорките и интервенциите, това досега не го знаем, изясни Безлов.



Сложно е да се потвърди закононарушение, по-скоро концепцията за основаване на една всеобща непоносимост за страните с удобен данъчен режим има една съществена цел - увеличение на фискалния напън върху притежателите на корпорации. Това е единственото, което може да се каже сигурно, счита Хърсев.

Всичко останало са единствено презумпции за закононарушения, които би трябвало да се потвърдят, някои от които са много нереални. Очевидно, че това закононарушение се свързва главно със страните, в които хората не работят, другаде се правят закононарушенията, добави специалистът.

Относно името на Делян Пеевски, което е измежду разследваните в досиетата " Пандора ", Безлов разяснява, че в западните страни политици, които имат такива сметки, просто са изчистени от партиите си и от политиката.

Излизането, условно казано, официално на Делян Пеевски, тъй като ние не знаем дали е излязъл от политиката, съгласно мен се случи още след април месец, когато стана ясно, че евентуално ще влезе в листата " Магнитски ". Интересният въпрос е кой е вторият политик, тъй като както чухме анонса, има двама някогашни политици, което е доста необятно разбиране, изясни Безлов.



Според специалистите казусът с офшорните зони и тяхното въздействие са разнообразни в другите страни. Офшорна зона е сленг, това няма по какъв начин да се забрани, добави Емил Хърсев.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР