След разгрома на Ислямска държава в Сирия и Ирак се

...
След разгрома на Ислямска държава в Сирия и Ирак се
Коментари Харесай

Нова заплаха: Жени джихадистки се връщат в Европа

След разгрома на Ислямска страна в Сирия и Ирак се обрисува една нова опасност - дамите на джихадистите се връщат по родните си места, само че не е ясно какво кроят, написа американският ежедневник " Вашингтон пост ".

През последните месеци внезапно нараства броят на бягащите от халифата дами имигрантки, опитващи се да се завърнат в родните си страни или да намерят леговище в центрове за задържане или в бежански лагери по пътя. Някои са майки с дребни деца, които настояват, че са били принудени да пътуват за Ирак или Сирия, с цел да бъдат със съпрузите си.

Но притеснителен брой от тях са прегърнали джихадистката идеология на " Ислямска страна " и остават предани на нейните цели, което проличава от изявленията с някогашни жителки на халифата, както и от диалози с хора от спецслужбите и с анализатори, които деликатно наблюдават потока на завръщащите се, отбелязва вестникът.

От Северна Африка до Западна Европа новопристигащите джихадистки " половинки " съставляват ненадейно предизвикателство за правоохранителните органи, които чакаха напор от завръщащи се мъже, само че вместо това им се постанова да се занимават със орисите на стотици дами и деца.

Малко от тези дами са взели участие в сражения, само че все пак държавните управления стартират да ги считат за евентуални закани както в непосредствен времеви проект, по този начин и в по-далечно бъдеще.

Предвид очертаващата се наложителност на разгрома на халифата, водачите на ИД през последните седмици са издали специфични указания към завръщащите се техни фенки да се готвят за нови задачи, които включват осъществяване на самоубийствени офанзиви и подготовка и образование на децата им за бъдещи терористи, написа " Вашингтон пост ".

" Несъмнено е, че има случаи на дами, които са били принудително въвлечени в орбитата на ИД, само че има и други, които са се радикализирали, като измежду тях има и такива, които са поели значими функции ", споделя Ан Спекхард, директорка на Международния център са проучване на насилническия екстремизъм - организация, проучваща на терен дезертьорите и бягащите от ИД.

Статията на вестника стартира с описа на мароканка, показала се единствено като Зара, завърнала се от халифата. Сега тя живее в дома си в Мароко и е покрита от горната страна до долу с ислямското черно облекло. Тя се зарича, че един ден ислямският парадайс, който съгласно нея е откраднат на фамилията й, ще се възроди.

" Ние ще възпитаме смели и мощни синове и дъщери и ще им описваме за живота в халифата. " Макар че не успяхме да го запазим, нашите деца един ден ще го възродят ", споделя Зара.

Много от дамите бежанки се считат за задължени освен да отглеждат бъдещи терористи. През последните месеци възходящ брой от тях са били избрани да организират военни интервенции както вътре в халифата, по този начин и в родните им страни, показват анализатори, представени от вестника.

При основаването на халифата водачите на ИД по предписание не насърчаваха дамите да служат на бойното поле или да стават атентаторки самоубийци. С повишаването на загубите на бойното поле обаче групировката даде на женските си почитатели " по-широк мандат да убиват ", заключава " Вашингтон пост ". /offnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР