След разговорите Путин-Байдън преди седмицаПолша и Балтийските страни се опълчиха

...
След разговорите Путин-Байдън преди седмицаПолша и Балтийските страни се опълчиха
Коментари Харесай

Среща на върха ЕС-Русия искат Париж и Берлин

След диалозите Путин-Байдън преди седмица
Полша и Балтийските страни се опълчиха незабавно

Австрия и Холандия поддържат концепцията

Франция и Германия приканиха за среща на високо ниво сред представители на Европейския съюз и съветския президент Владимир Путин, само че тази позиция срещна остра опозиция от Полша и Балтийските страни, предадоха международните организации.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че би трябвало да има разговор с Русия, с цел да бъде предпазен европейският интерес, само че с условия:

“Ние дефинираме единството на европейците в разговора с Русия, ние поемаме този разговор, нужен за стабилността на европейския континент, само че и с условия, тъй като няма да отстъпим нито от полезностите, нито от ползите си. Не можем да останем напълно в реактивна логичност към Русия, откакто преди няколко седмици бяхме очевидци на градивен разговор сред президентите Байдън и Путин”.

“Нужен е разговор, с цел да защитим ползите си, разговор, който е значим за стабилността на европейския континент. Надявам се, че можем, посредством действително европейско единение и съгласуваност, да реализираме този диалог”, акцентира още Макрон.

Идеята бе подкрепена от австрийския канцлер Себастиян Курц, само че отхвърлена от множеството водачи.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте сподели, че не възразява на среща сред президента Путин и ръководителите на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел, само че бе безапелационен, че самият той няма да взе участие в среща с съветския държавен глава.

Несъгласие с концепцията показаха и полският министър председател Матеуш Моравиецки, а също на Естония Кая Калас и на Литва Гитанас Науседа.

Очаква се на срещата си в Брюксел през днешния ден европейските водачи да изискат от Еврокомисията и първия посланик Жозеп Борел да плануват “възможности за спомагателни рестриктивни ограничения, в това число стопански санкции” против Русия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР