След разговори в САЩ и в Европа има голям интерес

...
След разговори в САЩ и в Европа има голям интерес
Коментари Харесай

Няколко компании проявяват интерес за изграждане на завод за батерии у нас

След диалози в Съединени американски щати и в Европа има огромен интерес от няколко компании за създаване на цех за акумулатори в страната. Това съобщи по врене на парламентарния надзор вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. 

" Литиево-йонните акумулатори имат живот от 7500 цикъла на зареждане. Батериите вид цинк-въздух са с 9000 цикъла на зареждане, а има акумулатори на база желязо и електролит, които са с живот 25 000 цикъла. Говорим за най-малко 10-15 години приложимост. Батериите идват на цени, доста по-ниски отпреди две-три години. Ние обаче декларирахме доста ясно, че концепцията не е да се купят акумулатори, а да имаме фабрики за акумулатори и да сменяем един локален запас с различен локален запас, а не с импорт ", сподели финансовият министър.

Батериите ще са в подстанциите на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО). Работниците от централите ще бъдат назначени на работа в заводите за акумулатори след образования и със обективни хонорари, добави Асев Василев.

Не се планува закриване на спомагателни мощности в комплекса " Марица-изток ", с изключение на към този момент контрактуваните. Така министърът на финансите отговори на въпрос от ГЕРБ по отношение на уговорките, които българското държавно управление ще поеме с Плана за възобновяване и резистентност във връзка с бъдещето на комплекса " Марица-Изток ".

" За " Марица-изток " ние поемаме като ангажимент 40% понижение на въглеродния отпечатък на комплекса, което произтича от поетите задължения по Зелената договорка и затваряне на централите, които не дават отговор на екологичните условия. Не е заложено закриване на други мощности. Това разрешава на страната да употребява сезонно натоварване на мощности, по този начин, че да оберем зимния пик и да понижим риска зимата да останем без мощности ", изясни Василев пред депутатите.

Той също по този начин изясни, че са проучени опциите за уголемение на ПАВЕЦ Чаира, само че на този стадий това няма по какъв начин се случи по Плана за възобновяване и резистентност.

" Това, което заварихме в бранш " Околна среда " са доста наказателни ограничения, изключително по " НАТУРА ", които блокират развиването на плана заради отрицателно мнение от Европа. Министерство на околната среда и водите дружно с Българска академия на науките работят да се свърши работата, надяваме се този и много други планове да бъдат отблокирани до края на годината. Допълнителни ПАВЕЦ мощности са вероятни, само че плана " Горна Арда " е изтърван когато имаше опция за това и сега два от трите язовира попадат в " НАТУРА ", тъй че повече от това няма по какъв начин да бъде построено. НЕК сега прави разбор дали част от каскадите могат да минат в ПАВЕЦ режим след реорганизация, само че още няма планова подготвеност ", добави министърът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР