След разговори с Косово и Сърбия, призовавам двете страни да

...
След разговори с Косово и Сърбия, призовавам двете страни да
Коментари Харесай

Борел: Сърбия и Косово да се въздържат от едностранни действия

След диалози с Косово и Сърбия, приканвам двете страни да се въздържат от едностранни дейности висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Йосеп Борел в Twitter. Той добави, че скорошните дейности заплашват години работа по подобряването на връзките сред Белград и Прищина.

„ Неотдавнашното развиване на връзките сред Косово и Сърбия излага на риск годините на упорита работа и достиженията, реализирани в границите на разговора сред Белград и Прищина. Това утежнява ситуацията със сигурността в района и отвън него. Европейският съюз приканва и двете страни да се въздържат от едностранни дейности, които могат да доведат до в допълнение напрежение, “ се споделя в изказването.

Оттеглянето на косовските сърби от косовските институции не е решение на актуалните разногласия, добави Борел и прикани двете страни да изпълнят отговорностите си.

„ Призоваваме Сърбия и представителите на косовските сърби да съблюдават отговорностите си по разговора и да се върнат в косовските институции, с цел да извършват отговорностите си, в това число в полицията, правосъдната система и локалните администрации.

В същото време Европейски Съюз още веднъж приканва косовските управляващи да съблюдават неотложно личните си отговорности. Това значи неотложно да се удължи процесът на пререгистрация на транспортните средства и да се преустановят всевъзможни наказателни дейности против притежателите на табели с КМ. Въпросът с регистрационните номера може да бъде решен от страните в границите на разговора. “

Европейски Съюз е в подготвеност да подсигурява сигурността в района и предизвиква страните да изберат пътя на разговора, съобщи Борел в края на изказването.

„ В тясна съгласуваност с НАТО/KFOR и косовската полиция задачата на Европейски Съюз в региона на върховенството на закона (EULEX) е в подготвеност да подсигурява стабилността в Косово в ролята си на втори отговорник по сигурността. EULEX и KFOR ще продължат да оказват поддръжка за поддържане на безвредна и сигурна среда в сходство със съответните си мандати.

Европейски Съюз упорито приканва страните да изберат съществено пътя на разговора и да се въздържат от всевъзможни дейности, които биха довели до принуждение и борба. Европейски Съюз е подготвен да продължи да улеснява договарянията, само че и двете страни би трябвало да покажат подготвеност да търсят решения по градивен метод и да съблюдават отговорностите си, поети в границите на разговора. “ /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР