След разговор между парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ в

...
След разговор между парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ в
Коментари Харесай

ДПС и ГЕРБ със съгласие да падне тайната при осиновяването

След диалог сред парламентарните групи на Движение за права и свободи и ГЕРБ в зала ще подкрепим предлагането за откриване на произхода на осиновения в съда, сподели пред публицисти в Народното събрание депутатът от ПГ на Движение за права и свободи Ертен Анисова.

Тя напомни, че текстът, който визира разкриването на произхода, в Семейния кодекс е бил отритнат от парламентарната правна комисия, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Темата за осиновяването е малко надалеч от тежките политически диспути и борби и в пленарната зала, и отвън нея, само че касае хиляди българи, уточни ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и добави, че хиляди осиновени деца търсят своя генезис.

Атанасова изясни, че ПГ на ГЕРБ са забелязали като наклонност, че през последните три години са намалели трайно осиновяванията. Именно заради това внесохме измененията в Семейния кодекс, сподели още тя и добави, че текстовете евентуално ще се гледат в пленарна зала на второ четене през днешния ден.

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС сподели, че предлагането, обвързвано с произхода, е срещнало разнообразни разбирания във връзка с това би трябвало или не да се разкрива по-лесно произходът. Имало е разнообразни правни причини, които са надвили в правна комисия, само че през днешния ден дефинитивно взехме решение двете парламентарни групи да го подкрепим, съобщи тя. Депутатът посочи, че от Движение за права и свободи също вкарват свои оферти в законопроекта.

Сачева изрази вяра през днешния ден дефинитивно текстовете да бъдат признати. Тя добави, че работата по тези текстове е почнала още от 2016 година.

Хатидже Георгиева уточни, че от ПГ на Движение за права и свободи внасят три оферти. Едното от тях е обвързвано с условието за мнение от отдел Закрила на детето при положение на осиновяване на внук от бабата и дядото. Следващото предложение включва разширение на достъпа до националната електронна осведомителна система за цялостно обезпечаване посредством включване на представител на Държавната организация за протекция на детето към профилиран орган към Министерския съвет и повишение на прозрачността. Георгиева изясни, че последното им предложение е по отношение на промени, свързани с наблюдаване след осиновяване, за гарантиране, че правата и ползите на детето са предпазени.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР