След проверките ни установихме, че в 90% от случаите търговците

...
След проверките ни установихме, че в 90% от случаите търговците
Коментари Харесай

КЗП: 90 % от търговците на бързи кредити мамят

След инспекциите ни установихме, че в 90% от случаите търговците на бързи заеми употребяват нелоялни търговски практики, като събират повече пари от това, което им е дължимо от потребителите. Това съобщи пред Стоил Алипиев, ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). 
" Ние сме наясно, че това е бранш, който е в напредък, а когато един бранш е в напредък, регулациите няма по какъв начин да следват интензитета на икономическите връзки сред потребителите и търговците, и респективно - последствията от това. Именно сходни обстановки на напредък водят до струпване на голям брой нелоялни търговски практики, които изкривяват целия пазар ", уточни той.
Комисията е направла обзор на общите условия  при отпущането на бързи заеми е и разкрила доста клаузи, които не слагат потребителя в равноправно състояние.
" Небанковото кредитиране е нещо напълно друго от това, което показват банките като артикул. Небанковото кредитиране е ориентирано към консуматори, които са изключително уязвима група. Това всекидневно са хора, които взимат заем при изискванията на последна потребност - било то за покриване на неотложни разноски, даже и за здраве. Става дума за хора, които нямат достъп до по-евтиния банков финансов артикул ", сподели той.
" Когато става въпрос за небанково кредитиране, би следвало потребителят да взима по-информирано решение, тъй като нормално то се взима в извънредно къси периоди ", твърди Алипиев.
В същото време от Българска народна банка регистрираха рекордно повишаване на жилищните заеми. В края на месец май общият размер на отпуснатите от банките заеми за покупка на къщи и жилища доближава 17,5 милиарда лева, оповестиха от Българска народна банка. Това съставлява нарастване с рекордните 2,646 милиарда лева за година, или със 17,8%. Основната причина за това са към момента относително ниските лихви. Потребителските заеми за семействата нарастват с 11,6% за година и доближават 15,76 милиарда лева Голяма част от тези заеми също са свързани с парцели - за поправки в дома или за покупка на обзавеждане. Ръстът на потребителските заеми е много по-малък от нарастването на ипотечните. За година потребителските заеми са нарастнали с 1,64 милиарда лева, или с 1 милиарда лева по-малко в сравнение с е растежът при ипотеките.
Домакинствата взимат много повече заеми от компаниите. За година заемите за семействата са нарастнали с 14,3%, или общо с 4,36 милиарда лева и в края на май доближават 34,9 милиарда лева Същевременно заемите за бизнеса нарастват с 8,3%, или с 3,23 милиарда лева, като общият им размер доближава 42 милиарда лева.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР