След проверка на законността на строежа на „Комплекс „Венид Еко

...
След проверка на законността на строежа на „Комплекс „Венид Еко
Коментари Харесай

След коронавируса и Гешев подхвана скандалните братя Диневи за сечта в Свети Влас

След инспекция на законността на градежа на „ Комплекс „ Венид Еко вилидж “ в гр. Свети Влас е импортиран митинг против позволения на градеж, издадени на 05 декември 2019 година от основния проектант на Община Несебър. Това оповестиха от пресцентъра на Прокуратура на РБългария.

На 8 юни тази година Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на Министерство на околната среда и водите и началника на ДНСК да извършат незабавна инспекция на градежа в землището на гр. Свети Влас в обсега на предпазена зона „ Емине - Иракли “.

Проверката беше предоставена след информация в медиите за градеж на добит парцел като гора посредством подмяна, която след това е приета за несъвместима държавна помощ заради нарушение на Договора за действие на Европейски Съюз. Данните в средства за всеобщо осведомление са, че след смяна на предназначението на съответния аграрен парцел /ПИ/ не са спазени правни правила, уреждащи условия за запазване на зони под режима на Закона за биологично многообразие (ЗБР), съотв. за правда на строителството, регламентирани в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/.

Установено е, че към днешна дата, ПИ попада отчасти (29%) в рамките на включената от Министерски съвет в подобаващ лист проектозащитена зона „ Емине - Иракли” за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна.

Имотът е изключен от горския фонд, след което от кмета на община Несебър е позволена сеч на общо 110 дървета, а от основния проектант са издадени в началото три позволения за градеж за 13 жилищни здания - влезнали в действие. С декларация от 10 октомври 2019 година до основния проектант на общината, възложителят се отхвърля от трите позволения за градеж заради смяна на капиталовите планове. От основния проектант на община Несебър са издадени осем позволения за градеж с номера от № 317 до № 324 от 05.12.2019 година за „ Комплекс „ Венид Еко вилидж “, жилищни здания и хотел - етапно строителство, 36 броя къщи/къщички.

След разбор на всички получени материали от ВАП е съобразено, че разрешението за градеж е самостоятелен административен акт и влязлото в действие районен съд не предстои на анулация, заради което всяко последващо такова в интерес на същия възложител и за същия ПИ е незначително.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР