След проверка на 300 къщи изискуемата сума от установените нарушения

...
След проверка на 300 къщи изискуемата сума от установените нарушения
Коментари Харесай

Десислава Танева: Къщата за гости на Александър Манолев не функционира като такава

След инспекция на 300 къщи изискуемата сума от откритите нарушавания е 4,5 милиона лв.. Къщата на някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев в региона на Сандански също е измежду тестваните. Установено е, че тя не действа като къща за посетители.
Това заяви пред бТВ земеделският министър Десислава Танева.

Десетки нарушавания е разкрило земеделското министерство при инспекциите на къщите за посетители, финансирани с европари. 15 от тях не посрещат туристи. За едно от тези къщи прокуратурата стартира следствие на Александър Манолев, който през април подаде оставака от поста на зам.-министър на стопанската система поради абсурда.

По думите на министър Танева са поверени всички къщи, останали в мониторингов интервал, както и седем по сигнал. Тези 15 къщи съставляват 5,2% от всички, които са в мониторинг. За две седмици са тествани близо 300 къщи.

В някои къщи са открити отклонения от някои индикатори. На тях ще бъдат наложени финансови наказания. Става въпрос за 74 къщи за посетители, при които има разнообразни нарушавания. Финансовата промяна при тях ще е сред 5 и 15%, разясни Танева.

След инспекцията стана ясно още, че предприемач, непосредствен до кмета на Велинград, ще би трябвало да връща пари. Кметът обаче нямал нищо общо с плана, прецизираха от ведомството. Нередности не са открити и в еврокъщите, свързани с двама общински кметове в Луковит и Долна баня.

Всички данни от изключителната инспекция ще бъдат предадени на прокуратурата, сподели още земеделският министър. Бенефициентите от своя страна ще би трябвало да върнат парите.

„ Вече има непринудено върнати близо 700 000 лева Всичко останало е обект на правосъдни дела”, съобщи Десислава Танева.

Тя бе помолена да разяснява и информацията за двама специалисти от Държавен фонд „ Земеделие”, които са свързани с къщи за посетители.

„ Те работят по предопределение. В единия случай става въпрос за бащата на служителка. Тя не е показала декларация за спор на интереси”, посочи министър Танева.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР