След провала на трите мандата за съставяне на кабинет и

...
След провала на трите мандата за съставяне на кабинет и
Коментари Харесай

Президентът започна консултациите за служебен премиер, срещна се с Желязков, Главчев и Димитър Радев

След неуспеха на трите мандата за сформиране на кабинет и безапелационното отиване на избори, президентът започва консултациите с евентуалните служебни министър председатели.

Румен Радев съобщи, че ще направи всичко допустимо процесът по съставяне на длъжностен кабинет да бъде интензивен.

„ Днес, на следващия ден, в случай че се наложи - и в почивните дни, ще организираме срещи. Отложил съм и наситената си интернационална стратегия за идващите 10 дни, която включваше посещаване на непознат президент и мои публични визити в чужбина ", сподели президентът, представен от БГНЕС.

Около час по-късно на „ Дондуков " 2 пристигна ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, който е една от вероятните кандидатури за длъжностен министър председател. В ранния следобяд президентът беседва и с шефа на Българска народна банка Димитър Радев и ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев.

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев след срещата с президента съобщи, че има правила на ЕЦБ, които не разрешават на шефове и подуправители да заемат политически постове.

„ Имахме работлив диалог, решението ще бъде на президента. Аз му изложих моята позиция, а тя е, че не е добра концепция да се въвлича Българска народна банка в политическия развой – най-малкото по две групи от аргументи “, сподели пред публицисти шефът на Българската национална банка.

„ Първата са чисто съдържателни – това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг интервал от време “, разяснява Димитър Радев. Според него след 2015 година е реализирана здравословна отдалеченост сред банката и политическия развой и сили.

По думите му има и редица правни аргументи. „ Има колизия с националното законодателство, която е явна, само че това, за което малко се приказва е, че колизия с европейското законодателство. Управителят на централната банка и неговата роля са категорично дефинирани в контракта за действието на Европейски Съюз, протоколите към него, устава на Европейската централна банка, устава на европейската система на централни банки. Те са доста експлицитни в това отношение, че не могат да се съвместяват тези длъжности “, изясни Димитър Радев.

„ Аз съм член на генералния съвет на Европейската централна банка. Етичният кодекс там категорично показва, че шефът би трябвало да заобикаля каквото и да е присъединяване в политическия развой и също по този начин да прави опити да взема обществени позиции отвън тази на шеф “, разяснява Радев.

Управителят на Българска народна банка изясни, че това значително се отнася и за неговите заместници . „ С концепцията да решим преходен проблем ще създадем дълготрайни проблеми и това не е редно да се позволява “, добави Димитър Радев.

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев и ръководителят на Народно събрание Росен Желязков резервираха безмълвие след визитата си в президентската институция, само че по-рано водачът на ГЕРБ Бойко Борисов прикани нито Главчев, нито Желязков да бъде идващият длъжностен министър председател.

До този миг служебните министър председатели се назначаваха по лична преценка на президента Румен Радев, само че с измененията в Конституцията направени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи президентът би трябвало да избира измежду девет кандидатури- ръководителят на Народното събрание, ръководителят на Сметната палата или заместниците му, шефът и подуправителите на Българска народна банка, омбудсманът или заместниците му. Заместниците на шефа на БНБ-Димитър Радев са трима Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков, само че шефът на Българска народна банка към този момент съобщи, че съгласно ЕЦБ има правила, които не разрешават те както и самият той да заемат политически постове. Омбудсманът Диана Ковачева пък на 24 януари тази година беше определена за български арбитър в Европейски съд по правата на човека с 9-годишен мандат, а нейният заместител Елена Чернева-Маркова подаде оставка изненадващо и затова не може да бъде посочена за длъжностен министър председател. Това стана ясно на 27 март, в деня, в който беше връчен и върнат вторият мандат от ПП-ДБ.

Заместниците на ръководителя на Сметната палата са Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева. Консултации с тях занапред ще се състоят.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР