След провала на ФСБ на Русия, която твърдеше, че руските

...
След провала на ФСБ на Русия, която твърдеше, че руските
Коментари Харесай

Разкрития: Как руските тайни служби плетат агентурните си мрежи в Украйна?

След неуспеха на ФСБ на Русия, която твърдеше, че съветските окупационни сили ще бъдат посрещнати от жителите на Украйна с букети цветя, специфичните служби на Руската федерация трябваше да засилят работата си по събиране на разследваща информация, в това число посредством набиране на спомагателни сътрудници. От началото на пълномащабната война СБУ е разобличила над 2 хиляди души в държавна измяна. Отделът към този момент е съумял да разпознава предатели, вербувани от окупаторите в разнообразни органи, измежду актуалните чиновници на реда и представителите на Силите за защита.
 
 СБУ (Служба безпеки України) СБУ (Служба безпеки України) Източник: СБУ
Нива на работа
Руските специфични служби в Украйна работят на стратегическо, оперативно и тактическо равнище. Първото включва извличането на разследваща информация за проектите на висшето управление на страната, набирането на чиновници в стратегическите предприятия, както и хора, влияещи върху държавната политика. На това стратегическо равнище съветските разследващи служби работят против Украйна и отвън нея. Те се пробват по всевъзможен метод да дискредитират Киев пред неговите съдружници, употребявайки високопоставени задгранични сътрудници – политици, специалисти, публицисти и " потребни идиоти ". Прави се всичко допустимо да се спре финансовата и военна помощ за Украйна, да се предотврати присъединението й към Европейския съюз и НАТО.
 
 Федерална работа за сигурност, ФСС (ФСБ) Федерална работа за сигурност, ФСС (ФСБ) Източник: ФСС
На оперативно равнище се разкрива информация за придвижването на украинските войски и маршрутите за доставка на оръжие, както и информация за обекти от сериозната инфраструктура. На тактическо равнище съветските специфични служби се интересуват от местоположението на военните в зоната на бойните дейности и проектите на военните на терен.
 
 Главно разследващо ръководство (ГРУ) Главно разследващо ръководство (ГРУ) Източник: Yandex
Вербуват всички
От началото на пълномащабната инвазия има всеобщи опити от страна на окупаторите да вербуват сътрудници, с цел да получат разследваща информация на последните две равнища. ФСБ и Главното ръководство на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация (по-известно като ГРУ) търсят предатели както измежду военните, по този начин и измежду цивилните, които за пари би трябвало да записват придвижванията на украинските бранители или да дават данни за обекти, представляващи интерес. По предписание ориста на такива сътрудници не съставлява необикновен интерес за руснаците, а задържанията им от Службата за сигурност към този момент са систематични. Според данни на СБУ, оповестени от Wall Street Journal, от началото на пълномащабната война към този момент са разкрити над 2 хиляди души, обвинени в държавна измяна.
 
Ако проучваме най-нашумелите арестувания, може да се каже, че съветските специфични служби вербуват представители със всевъзможни специалности и употребяват спецификата на работата им в своя изгода. Например, здравна сестра, арестувана от Службата за сигурност на Украйна в Херсон, е предала на врага персоналните данни на бойци, които са били подложени на лекуване, а също по този начин е шпионирала базите на Силите за защита.
 
 Руски шпионаж Руски шпионаж Източник: Zonanews
Редовно специфичните служби на Руската федерация се пробват да вербуват украинци, които да записват последствията от съветските обстрели - с цел да поправят вторичните удари. Такива сътрудници са нужни на руснаците както в регионите на фронтовата линия, по този начин и в Западна Украйна. Например, Владислав Козеев е бил арестуван и наказан на пожизнен затвор за правене на снимки на военни обекти в региона на Лвов и изпращане на информация до неговите съветски ръководители. В допълнение към военните уреди, Козеев изпратил в Руската федерация координати на обекти от сериозната инфраструктура, уведомил е за придвижването на въоръжените сили на Украйна и е записал последствията от ракетните удари по Лвов.
 
Наскоро СБУ задържа различен съветски сътрудник, гражданин на Одеса, който като част от избавителен отряд е пристигал на местата на съветските ракетни и дронови удари, само че в действителност е записвал последствията от офанзивите и ги е съобщавал на съветското разузнаване. Освен това, по инструкции на съветските специфични служби, предателят е търсил бойни позиции на HIMARS и системи за противовъздушна защита. Сега съветският сътрудник е с обвиняване, което може да му донесе пожизнен затвор.
 
Приоритетна информация
За съветските специфични служби предпочитани са данните за доставката и разполагането на западни оръжия, които нанасят най-големи вреди на съветската войска. Така през юни 2023 година СБУ задържа военнослужещ, вербуван от офицери от ГРУ още преди пълномащабното навлизане и мобилизиран в редиците на въоръжените сили на Украйна по техни инструкции. Оттам той предава информация на съперника за евентуалните визити на командирите на Силите за защита на Украйна във военни елементи и се пробва да откри местоположението на танковете " Леопард ".
 
Според СБУ най-често съветските специфични служби употребяват няколко съществени метода за рекрутиране на украинци - закани за живота и здравето, изнудване, рушвет или последователно замесване в съдействие " на мрачно ". За задачата в обществените мрежи се търсят евентуални предатели, изключително тези, които са членове на проруски групи и чат стаи. Но също по този начин вербовчиците от Руската федерация могат да се показват за  украински " патриоти " и даже приказват свободно украински.
 
Важно е да се разбере, че на този стадий от войната съветските специфични служби преследват не качеството, а количеството на сътрудниците в Украйна, тъй че рисковата група е доста необятна. И такива сътрудници доста рядко съумяват да устоят дълго време досега на откриването.
 
" Петата колона "
Кой знае дали кремълският фанатик щеше да вземе решение за пълномащабно навлизане в Украйна през февруари 2022 година, в случай че 5-ти отдел на ФСБ, под управлението на военачалник Беседа, не беше уведомила неправилно режима за " отличното отношение " на народа на Украйна към вероятно " ново държавно управление ", конфигурирано от Москва.
 
Но се случи нещо, което можеше и да не се случи. Вероятно в отчетите проектът за събаряне на държавното управление в Киев благодарение на съветската войска е изглеждал съвършен, защото е било належащо да се оправдаят огромни парични инжекции за финансиране на " петата колона " в Украйна.
 
Именно 5-и отдел на ФСБ е този, който в продължение на десетилетия набираше, контролираше и обилно финансираше работата на съветските сътрудници измежду украинските политици, медийни служащи и специалисти. В изискванията на пълномащабна война доста високопоставени съветски сътрудници избягаха или бяха разпознати, тъй че на стратегическо равнище дейностите в Украйна за съветските специфични служби станаха доста по-трудни. Но е малко евентуално те да се откажат от по-нататъшни опити за набиране на сътрудници.
 
Сред разкритите топ съветски сътрудници на въздействие е кръстникът на кремълския " призрак ", Виктор Медведчук - кум и кръстник на дребната щерка на диктатора Путин. Негов куратор бе високопоставеният офицер от ФСБ Игор Коваленко. Той също по този начин е управлявал някои от най-известните политици и чиновници на Украйна, които скрито са работили за Русия и са се готвили да заемат висши позиции в марионетно държавно управление в Киев, в случай че съветската атака е сполучлива.
 
Но завладяването на Киев не се случи за три дни и неговите подопечни небрежно се отдръпнаха отвън Украйна - множеството от тях в Руската федерация, попълвайки кохортата на Янукович и неговите съучастници-бегълци. Някои от тях безшумно и умерено, изключително без да " блестят ", почиват в имения, купени пари, които са получили за предателската си агентурна активност против Украйна. 
 
След като към този момент приказваме за съветска агитация, по какъв начин да не си спомним антиукраинския медиен холдинг на Медвечук? През 2021 година бяха наложени наказания против съучастника на кума и кръстник на децата на Путин, депутата от Върховната рада Тарас Козак от фракцията на проруската партия " Опозиционна платформа - за живот " и три публично притежавани телевизионни канала - ZIK, Newsone и 112 Ukraine. Медведчук се смяташе за същинския притежател на телевизионните канали. Това беше мъчителен удар както за въздействието му върху осведомителното пространство на Украйна, по този начин и за проектите на съветските специфични служби да промиват мозъците на украинците.
 
 Виктор Медведчук Виктор Медведчук Източник: Instagram
Особено " надарени " украинофоби от медийния фонд на Медведчук са в полезрението на украинските сили за сигурност. Бившата водеща Диана Панченко в този момент се укрива, откакто беше обвинена в държавна измяна.
Михайло Шпира, " специалист ", който се укрива от 2020 година поради апели за принуждение против украинските военни, беше наказан задочно на 10 години.
 
 Диана Панченко Диана Панченко Източник: СБУ
Пропагандистите Дмитрий Марунич (Политнавигатор) и Дмитрий Скворцов (Съюз на православните журналисти) търкат нарове в украинското разследване. И двамата показаха желанието си да последват образеца на своя сътрудник, предателя Ян Таксюр, който да бъде сменен за украински бойци в съветски плен.
 
Струва си да се означи, че не всички политически сътрудници на съветските специфични служби са станали обществени и по тази причина упоритата работа по идентифицирането им към момента следва. Руската шпионска мрежа в Украйна се построява от десетилетия и нейното премахване не е толкоз бързо, колкото бихме желали, пишат от Обозреватель.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР