След прословутия списък от 19 лица, дадени от премиера Кирил

...
След прословутия списък от 19 лица, дадени от премиера Кирил
Коментари Харесай

Реконтра: прокуратурата веднага започва проверка по списък на Бареков

След прословутия лист от 19 лица, дадени от премиера Кирил Петков на прокуратурата, се е появил и " контра-списък ". Внесъл го е Николай Бареков, а това излиза наяве от прессъобщение на Върховна касационна прокуратура, която незабавно се заема с " цялостна инспекция ".

В пресъсобщението подателят е наименуван " журналистът Николай Бареков ".

Точно както и при другия лист, от Върховна прокуратура оповестяват, че ще питат Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прочие, какво са разкрили:

" С цел определяне на обективната истина прокуратурата ще изиска от Министерство на вътрешните работи и други способени органи на изпълнителната власт цялата налична информация по отношение на лицата, обект на изявленията, и вероятно подхванатите от органите дейности по отношение на тях ".

Посочва се и още нещо забавно - кой НЕ е в листата.

" Във връзка с медийни изявления прокуратурата прецизира, че в постъпилия от журналиста лист с лица не попада името на президента на Република България. Наблюдаващите прокурори няма да изискват от Министерство на вътрешните работи и други способени органи информация, обвързвана с президента. "

Който, апропо, има безспорен имунитет.

Всъщност тайнственост няма, тъй като през вчерашния ден Бареков е качил на стената си във фейсбук листата. Той стартира с " Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова, Иво Прокопиев... " Но в него на някои от позициите има " управителният съвет на ДКК ", " управителният съвет на ББР ". Само не е ясно на новите или на старите управителни препоръки. Но може да се допусна кои засяга Бареков.

Скоростта на реакция на прокуратурата надали предстои на коментар.



Ето и известието на прокуратурата:

ВКП ще извърши цялостна инспекция на лист от лица, посочени от журналиста Николай Бареков

Прокурори от Върховна касационна прокуратура ще извършат инспекция по реда на член 145 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ) по отношение на възложен на 15.02.2022 година от журналиста Николай Бареков лист с лица, за които същият ползва сигнали, изявления и журналистически следствия.

С цел определяне на обективната истина прокуратурата ще изиска от Министерство на вътрешните работи и други способени органи на изпълнителната власт цялата налична информация по отношение на лицата, обект на изявленията, и вероятно подхванатите от органите дейности по отношение на тях, за практикуване пълномощията на Прокуратура на Република България по покачване на наказателна отговорност при събиране на задоволително данни за осъществено закононарушение от лицата, посочени в предоставените материали.

Н. Бареков ще бъде свикан за снемане на пояснения.

Във връзка с медийни изявления прокуратурата прецизира, че в постъпилия от журналиста лист с лица не попада името на президента на Република България. Наблюдаващите прокурори няма да изискват от Министерство на вътрешните работи и други способени органи информация, обвързвана с президента.

За последващите дейности в хода на инспекцията по реда на член 145 от Закон за съдебната власт, както и за резултатите от нея, българската общност ще бъде навреме осведомена.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР