След прохладното време през изминалия уикенд, днес отново ще бъде

...
След прохладното време през изминалия уикенд, днес отново ще бъде
Коментари Харесай

Опасно горещо остава времето в следобедните часове

След прохладното време през миналия уикенд, през днешния ден още веднъж ще бъде рисково горещо. В огромна част от страната е оповестено предизвестие от първа степен, код жълто, за дневни температури към и над 35°.

В множеството региони оптималните ще са сред 33° и 38°, малко по-ниски обичайно по Черноморието – към 27°-30°. Ще бъде слънчево. Ще духа слаб до сдържан вятър от изток-югоизток.

Повишението на температурите ще продължи и на следващия ден. Код жълто е в действие към този момент в съвсем цялата страна, като се изключи област Смолян и Черноморието.

Максималните температури ще са сред 34° и 39°. Ще доминира слънчево време, с краткотрайни превалявания с гръмотевици след обяд в планините от Западна България. Ще духа слаб до сдържан югоизточен вятър, който по здрач в Северозападна България ще се ориентира от северозапад и ще се усили.

Температурите на морския бряг и на следващия ден ще останат осезаемо по-ниски – оптималните ще са към 27-30°. Ще бъде слънчево, в композиция със слаб до сдържан югоизточен вятър. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще бъде едва.

В планините , след слънчевото утро, по-късно денем в масивите от Западна България,ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици, които ще продължат и през нощта против сряда.

Ще духа слаб до сдържан вятър от север-северозапад. Максималните температури в планинските курорти ще са от 23° на Алеко, 28° в Боровец и Пампорово до към 30° в Банско.

Въпреки слабото захлаждане, температурите в южната половина от Пиренейския полуостров и на Апенините ще останат по-високи от нормалните. Валежи, тук-там обилни, ще има на доста места на континента, а в Централна Европа се чака и значително захлаждане.

Чувствително намаляване на температурите се чака на следващия ден и в северозападните региони на Балканите, където ще стартира да минава леден атмосферен фронт. На доста места там ще има превалявания и гръмотевици, само че в останалата, по-голямата част от полуострва, ще остане слънчево и горещо.

У нас , комбинацията от рисково високите температури, сухото време и предстоящото увеличаване напразно, и в околните два дни ще основава предпоставки за пораждане на бързоразрастващи се и сложни за преодоляване пожари.

Но следва релативно захлаждане - в сряда и четвъртък, като оптималните температури през втория ден ще бъдат сред 27° и 32°. Ще има региони с проливни превалявания и гръмотевични стихии. Възможни са и градушки.

В петък и събота ще доминира слънчево време, а валежи ще има единствено през първия ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР