След продължителни преговори с екипите на Европейския парламент и Европейската

...
След продължителни преговори с екипите на Европейския парламент и Европейската
Коментари Харесай

32,5% индикативна европейска цел за енергийна ефективност, но с отчитане на спецификите на националните икономики и приоритети


След продължителни договаряния с екипите на Европейския парламент и Европейската комисия, тази нощ бяха реализирани съглашения по последните две законодателни оферти от пакета " Чиста сила за всички европейци ", които се преглеждат по време на първото българско председателство – за изменение на директивата за енергийната успеваемост и регламента за ръководство на Енергийния съюз. Това е още една значима крачка към осъществяване на амбициозните цели на Европейски Съюз по пътя към реализиране на нисковъглеродна стопанска система.

Новата регулаторна рамка залага на уравновесен метод като дава еластичност на страните членки. Предвидена е 32,5% индикативна европейска цел за енергийна успеваемост в интервала до 2030 година За първи път страните членки имат свободата да избират разнообразни детайли при използването на политиката за енергийна успеваемост, като регистрират спецификите на своите стопански системи и според от националните им цели.

По регламента за ръководство бе призната надеждна и гъвкава рамка за климатичната и енергийна политика на страните членки в светлината на задачите за енергийна успеваемост и възобновима сила до 2030 година и интернационалните задължения на Европейския съюз.

Пакетът " Чиста сила за всички европейци " е основа за превръщането на Енергийния съюз в действителност. Успешното завършване на текстовете от дребния под-пакет, включващ досиетата по изменение на директивата за енергийна успеваемост, директивата за поощряване на силата от ВЕИ и регламента за ръководство на Енергийния съюз, дружно с директивата за енергийните характерности на постройките (приключено в края на 2017 г.) дава нужната база за договаряния по досиета за модела на електроенергийния пазар.

Пакетът " Чиста сила за всички европейци " ще обезпечи непоклатимост и тласък за вложителите при гарантиране сигурността на енергийните системи на страните членки. Окончателното приемане на препоръчаните законодателни документи (директивата по отношение на енергийната успеваемост и регламента за ръководство на Енергийния съюз) от Европейския парламент и от Съвета на Европейски Съюз, новото законодателство ще бъде оповестено в Официалния вестник на Европейски Съюз.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР