След продължилото шест поредни седмици ускорено поевтиняване на храните по

...
След продължилото шест поредни седмици ускорено поевтиняване на храните по
Коментари Харесай

Поевтиняването на храните по стоковите тържища продължава, но се забавя

След траялото шест следващи седмици ускорено поевтиняване на храните по стоковите тържища и борси, през отминалата работна седмица (20-24 юни) цените на едро не престават да понижават, само че темпът на спад се забавя.
И още нещо, което прави усещане, че за четвърта поредна седмица от общия брой (36) следени от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ) хранителни артикули поскъпналите са малко повече от поевтинелите, само че главната причина за общото поевтиняване се дължи на двуцифрения спад на цените на някои плодове и зеленчуци.
Равносметката демонстрира, че храните на едро поевтиняват за седма поредна седмица. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ към 24 юни е 2.039 пункта или седмично поевтиняване с 1.54%. В миналата седмица (13-17 юни) храните са поевтинели с 1.89 на 100. През първата цялостна седмица на юни (6-10) цените на храните на едро са спаднали с 0.52%, през първата непълна седмица на сегашния месец (30 май-3 юни) храните по стоковите борси са поевтинели с 2.12 на 100.
В последната седмица на май (23-27) цените са се намалили с 0.27 на 100, а последното покачване, за 26-та поредна седмица, е записано в интервала 3-5 май (+0.58%). Така за седем следващи седмици от 9 май до 24 юни храните на едро по стоковите тържища и борсите са поевтинели с 8.23 на 100.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР