След продължило 9 часа заседание в петък европейските лидери се

...
След продължило 9 часа заседание в петък европейските лидери се
Коментари Харесай

Как Меркел се спаси

След траяло 9 часа съвещание в петък европейските водачи се споразумяха за решение на рецесията с имигрантите.

„ Като цяло след интензивна полемика за най-голямото предизвикателство пред Европейския съюз, а точно имиграцията, е добър сигнал, че се съгласихме с обща декларация”, разяснява немският канцлер Ангела Меркел след съвещанието на Съвета на Европейския съюз. „ Все още има да свършим много работа, с цел да сближим другите гледни точки”, добави тя.

Европейски Съюз занапред ще събира 3-те милиарда евро за Турция

Бойко Борисов: Няма да приемем връщане на мигранти

Борисов: Ние сме за взаимност, преди не бяхме готови

И по този начин, защо в действителност се споразумяха в петък европейските водачи? „ Платформи за дебаркиране”, „ следени центрове” и укрепването на външните граници са главните точки в общата им декларация.

Първата към този момент е идея, за която президентът на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че ще бъде „ прегледана скоро”.

Втората планува създаване на бежански лагери отвън Европейски Съюз, където да се настаняват имигрантите преди молбите им за леговище да бъдат прегледани. Засега обаче няма страна, която да се е съгласила със основаването на подобен „ надзорен център” на нейна територия.

Третата точка планува повече разноски за гранична защита и вероятно предоговаряне на така наречен Дъблинска регулация, задължаваща имигрантите да бъдат приемни от европейската страна, в която първо са били регистрирани.

Тези значително пожелателни проекти обаче не биха избавили немският канцлер Ангела Меркел.

Управляващата коалиция в Германия, водена от нейния Християндемократичен съюз, беше застрашена да се разпадне, откакто вътрешния министър Хорст Зеехофер, водач на баварския Християнсоциален съюз, насочи ултиматум, че ще затвори границите за незаконни имигранти, обратно на волята на Меркел. Тя настояваше за общо европейско решение и в петък в действителност получи такова.

Зад усмивките на европейските водачи и заявките за споделена отговорност, действителността е, че на срещата на високо ниво беше реализирана договореност всяка страна да прави каквото реши във връзка с бежанците.

Така Зеехофер ще може да затвори границите за незаконните имигранти, без това да опонира на политиката на Меркел за обединена Европа.

Междувременно стана ясно, че Германия се е споразумяла с Гърция и Испания , оттук насетне да си прибират имигрантите, регистрирани на тяхна територия. Не е ясно какви тъкмо са параметрите на договорката, само че и двете страни имат съществени финансови усложнения и външен дълг от надлежно 178,6% и 98,8% от брутния вътрешен артикул. Голяма част от тези отговорности са към немски банки.

За България и в случай че е належащо за Словения и Хърватия, Меркел е подготвена да изпрати спомагателни чиновници на гранична полиция , в границите на ограниченията за защита на външните граници на Европейския съюз. Това излиза наяве от нейно писмо, изпратено до партиите в ръководещата коалиция в Германия – ХДС, ХСС и Социалдемократите.

Днес Швеция разгласи, че от 2 юли ще затегне контрола по границите си. Проверки към този момент ще се правят на летищата и пристанищата, макар че страната е член на Шенген и не граничи с страни отвън Европейски Съюз.

Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини пък наяве се зарадва на постигнатото в петък в Брюксел съглашение.

Неправителствените организации ще гледат Италия единствено на пощенска картичка ”, сподели през днешния ден водачът на крайнодясната партия „ Лига”.

Той посочи, че възбраната ще се отнася освен за даването на достъп до пристанищата, само че и за снабдяването на корабите на Неправителствени организации с гориво. „ Неправителствените организации умишлено или не, оказват помощ на трафикантите”, съобщи Салвини.

Последният скандал с транспортен съд на немската неправителствена организация „ Lifeline” се развихри тази седмица. Малта одобри плавателния съд, след безапелационния отвод на Италия, само че разгласи, че ще проверява екипажа за нарушавания на интернационалното морско право.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore .

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР