След продължили близо пет часа дебати, уточнения и поправки Общински

...
След продължили близо пет часа дебати, уточнения и поправки Общински
Коментари Харесай

След пет часа дебат и само седем гласа против: Общински съвет-Бургас прие Бюджет 2024

След траяли близо пет часа диспути, разяснения и ремонти Общински съвет-Бургас гласоподава и признат Бюджет 2024. Това стана с цели 37 гласа „ за “, 7 гласа „ срещу “ и 3 гласа „ въздържал се “ .

Против бюджета гласоподаваха съветниците от „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия, а сътрудниците им от „ Средна европейска класа “ избраха да се въздържат. 

Макрорамката за годината е в размер на 506 млн. лв. , а финансовата стратегия е за над 180 млн. лв. , както бе оповестено още по време на представянето на бюджета пред обществеността преди няколко седмици. 

По думите на кмета Димитър Николов това е първия бюджет от последните три-четири години, който не би трябвало да се гласоподава в някакви изключителни обстановки като коронавирус рецесия, военни дейности, инфлация и служебни кабинети.

„ По особеното по отношение на предходните е това, че това е бюджет за новото потомство на Бургас “.

Той също по този начин напомни, че икономическият отпечатък на бюджета влияе отвън рамките на община Бургас , защото в него е включено строителството на детска педиатрична болница, студентски кампус, белодробна поликлиника, учебни заведения и инфраструктура, които ще се употребяват от поданици на други общини и райони .

Отношение взе и заместник-кмета по финанси, бюджет, стопанска система и морско дело Станимир Апостолов , който подсети, че Бюджет 2024 не е просто план-сметка за доходи и разноски, а в него са въплътени стратегически политики за развиването на града.

„ Не чух рецензии за надграждащите ни политики за обучение, опазването на здравето и обществените действия. Не чух рецензии във връзка с нашите екологични политики и амбициозната ни програмата за усъвършенстване на градската среда. Същото важи и за рекордния размер, който имаме в културата и спорта, а единствено елементи по тях “.

По време на дебатите огромна част от съветниците изрекоха своите отзиви и рекомендации по отношение на финансирането на значими сфери като обучение, спорт, просвета, екология и инфраструктура и метода за систематизиране на средствата сред тях. Голяма част от съответните оферти бяха възприети и за тях ще бъдат отделени средства още през тази година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР