След продължилата малко повече от месец контролна кампания на НАП

...
След продължилата малко повече от месец контролна кампания на НАП
Коментари Харесай

За месец данъчните са установили скрито разпределени от фирми 3 млрд. лв.

След траялата малко повече от месец контролна акция на Национална агенция за приходите по отношение на компании, които бяха показали във финансовите си доклади обилни суми в брой, 3 милиарда лева към този момент не са налични в касите на компаниите. Това оповестяват от данъчната администрация.

Става дума за суми, които съгласно счетоводните доклади на компаниите са в касите, само че това не е по този начин.

До момента компаниите са заявили над 200 млн. лева като прикрито систематизиране на облага, а над 130 млн. лева са импортирани в бюджета под формата на налог върху дивидентите.

На над 550 сдружения са предоставени инспекции и проверки, а хиляди други получиха предупредителни писма от приходната организация. В резултат на това забележителна част от фирмите коригираха финансовите си резултати за предходната година или заявиха, че са изплатили дивиденти.

До края на 2017 година всяка компания, което непринудено признае позволени счетоводни и данъчни отклонения при касовата си наличност, ще получи опция за промяна на към този момент подадени данни без да му бъде възлагана инспекция или проверка, дават обещание от Национална агенция за приходите. През идната година обаче на сдруженията, които не престават да настояват, че разполагат с огромни суми на каса ще бъдат осъществени инвентаризации на наличните средства и при нужда инспекции или проверки.

" Опитът ни в последните месеци удостоверява, че над 13-те млрд лева, които бяха посочени във финансовите доклади, са мит. В огромна част от случаите ставаше дума за непозволени счетоводни интервенции и прикрито систематизиране на облага. Въпреки всичко намираме метода да насърчим доброволни корекции за по-подходящ от автоматизираното налагане на наказания и по тази причина в оставащите дни до края на годината фирмите могат да се свържат с Национална агенция за приходите за подпомагане. През 2018 година обаче законът ще бъде прилаган в цялостната му суровост ", разяснява изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова, представена от ведомството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР