След продължила повече от половин денонощие среща на Европейския съвет,

...
След продължила повече от половин денонощие среща на Европейския съвет,
Коментари Харесай

Няма разбирателство за нов председател на Европейската комисия

След траяла повече от половин денонощие среща на Европейския съвет, ръководителят на Съвета Доналд Туск разгласи завършек на работния ден, минал през работна вечер и работна нощ. Европейският съвет ще продължи да заседава на следващия ден, 2 юли, от 12:00 часа българско време.
До момента няма единодушие по отношение на пакета от 4 поста на най-важните европейски институции, поради който евролидерите се събраха на изключително съвещание. Основният проблем е кой да стане ръководител на Европейската комисия (ЕК).
Дотук, на масата за договарянията последното предложение е следното - претендентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Франс Тимерманс да стане ръководител на Европейска комисия, а претендентът на Европейската национална партия (ЕНП) Манфред Вебер, дружно с някогашния белгийски министър председател и водач на либералите Ги Верховщад да се редуват като ръководители на Европейския парламент (ЕП). За ръководител на Европейския съвет на мястото на Доналд Туск към този момент се спряга името на Кристалина Георгиева, а претендентът на либералите Маргрете Вестегер и служебният белгийски министър председател Шарл Мишел излязоха като варианти за поста на висш представител на Европейски Съюз по външната политика.
Със сигурност твърдо срещу опцията " Тимерманс " е Полша. В Белгия пък въобще не са във екстаз от опцията " Мишел ", тъй като там обстановката обичайно е сложна и софрмирането на естествен кабинет остава под въпрос.
Българският министър председател Бойко Борисов към този момент не удостоверява, че е допустимо и Кристалина Георгиева, и Мария Габриел да бъдат част от новото ръководство на Европейския съюз. " Няма по какъв начин да стане ", отсече Борисов. Премиерът съобщи и, че Георгиева желае да оглави Европейската комисия, а не Европейския съвет .
Сподели с твоите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР