След продължил с прекъсвания почти осем часа дебат в Брюксел

...
След продължил с прекъсвания почти осем часа дебат в Брюксел
Коментари Харесай

Евролидерите поръчаха анализ на енергийните пазари в търсене на решение за цените

След траял с спирания съвсем осем часа спор в Брюксел европейските водачи поръчаха късно в четвъртък на Европейската комисия и нейните органи да създадат разбор на енергийните пазари, с цел да потърсят аргументите за скока на цените и да предложат по какъв начин той да бъде избягван в бъдеще.

на сила и сама ще ускори наблюдението върху търговете за въглеродните квоти, които промишлените производители заплащат за създадените от тях въглеродни излъчвания.

Сега обаче водачите ѝ поръчаха " да изследва действието на пазарите на газ и електрическа енергия, както и пазара на ЕСТЕ за търговия с излъчвания, благодарение на Европейския орган за скъпи бумаги и пазари (ESMA) ". Въз основа на тях тя би трябвало да реши " дали избрани търговски държания изискват спомагателни регулаторни дейности ".

Формулировката идва, откакто по-рано Комисията сподели, че не е забелязала спекулации на търговете за излъчвания, които да са предизвикали внезапното повишаване на силата, с което не са съгласни някои евролидери. По-специално чешкият министър председател Андрей Бабиш упорства за по-строго контролирана на пазара на СО2 излъчвания, който съгласно него е манипулиран от спекуланти.

с надзор върху енергийните тържища и с ограничения за попречване на спекулата, както и че облагите от търговията с излъчвания би трябвало да се употребява за компенсиране на повишаването.

В заключенията на срещата на върха не се загатва нищо за бъдещето на нуклеарната енергетика и на природния газ, макар че тематиката е обсъждана от водачите, откакто и преходни горива по време на прехода към въглеродна индиферентност. Еврокомисията в началото даде обещание въпросът да бъде решен до края на годината, само че еврокомисарят за финансовата непоклатимост Марийд Макгинес сподели пред " Файненшъл таймс " тази седмица, че решението най-вероятно ще бъде отсрочено за следващата година.

Евролидерите поръчаха още на Комисията и на енергийните министри, които се събират изключително на 26 октомври, " бързо да обмислят средносрочни и дълготрайни ограничения, които биха съдействали цената за силата да стане налична за семействата и предприятията ", както и ще обезпечат резистентност на енергийната система, сигурност на доставките съгласно, ще покачат устойчивостта на енергийната система на Европейски Съюз съгласно " спецификата на обстановките на страните членки ".

Европейската капиталова банка също беше призвана да огледа опциите си за ускорение на вложенията в енергийния преход.

Лидерите ще се върнат към енергетиката още веднъж през декември по време на идната си среща в Брюксел.

" Полският " въпрос

Евролидерите не откликнаха на за преимуществото на европейското право над националното. Темата беше разисквана за малко по време на работната вечеря, като участвали на нея дефинираха полемиката като " спокойна ", откакто по-рано Германия и Франция настояха да се даде време за разговор сред полското държавно управление и Еврокомисията, посредством който да бъде потърсен компромис.

 Евролидерите поръчаха разбор на енергийните пазари в търсене на решение за цените
© Associated Press

Председателят на Комисията от решението на полския парламентарен съд, който постанови, че европейското право не се разгръща върху конституционни въпроси и заплаши с финансови и юридически наказания, а евродепутатите настояха за заледяване на европейското финансиране и отменяне на полския проект за възобновяване.
Нидерландският министър председател Марк Рюте сподели след края на първия ден от лидерската среща, че диалогът е бил " спокоен, само че корав ". Запитан дали Полша е схванала европейското обръщение, той сподели " не още ".

COVID-19 и имунизациите

Въпреки, че не им посветиха доста време в полемиката си, евролидерите одобриха специфични изводи за развиването на пандемията и имунизацията. В тях те декларират, че " кКампаниите за имунизиране в Европа доведоха до забележителен прогрес в битката против COVID-19 ", само че че " ситуацията в някои страни членки остава доста съществено ".

" Усилията за превъзмогване на подозренията към имунизациите следва да се засилят, в това число посредством справяне с дезинформацията, изключително в платформите на обществените медии ", се споделя в решенията на срещата в Брюксел.
Средните равнища на имунизация в Европейски Съюз са 75%, само че разликите в обособените страни са обилни - от над 90% в Ирландия, Малта и Португалия до 24% в България и 35% в Румъния.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР