След продължил повече от два часа дебат, парламентарната Комисия по

...
След продължил повече от два часа дебат, парламентарната Комисия по
Коментари Харесай

Комисията по отбрана даде зелена светлина за F-16

След траял повече от два часа спор, парламентарната Комисия по защита поддържа законопроекта за одобрение на интернационалните контракти за придобиване на самолети F-16.

Освен министрите на защитата и на стопанската система Красимир Каракачанов и Емил Караниколов, в днешното съвещание на отрасловата комисия се включиха заместник-министрите на външните работи и на финансите Емилия Кралева и Росица Велкова, а по този начин също и заместникът на Каракачанов - Атанас Запрянов, началникът на защитата ген. Андрей Боцев и командирът на Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков.

" За " гласоподаваха 13 души, " срещу " бяха 8. Предлаганите контракти бяха аргументирани от представителите на институциите и подкрепени от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация, а против тях се оповестиха от Българска социалистическа партия и " Воля ".

Не са правени взаимни отстъпки с качеството и качествата на самолета F-16. Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов по време на съвещанието на Комисията по защита, заяви " Фокус ".

Министърът уточни, че когато договорката стартира да опонира на ползи и сигурността на американците, те могат да я прекратят. " Ние нямаме желание да го скапваме, а да го осъществим ", сподели още Каракачанов. " Чуха се спекулации, че надали не Военновъздушни сили и техният пълководец ген. Стойков са създали взаимни отстъпки. Такова нещо няма. В самото начало на договарянията Военновъздушни сили се пробваха да получат повече от това, което беше заложено в първичния план. Това искане повече няма по какъв начин да мине гратис ", сподели още Каракачанов.

Той уточни, че в границите на договарянията са се пробвали да получат повече за сметка на цената, само че това е довело до спомагателното й увеличение. " Това в допълнение, което беше поискано просто беше отказано ", посочи министърът.

Превъоръжаването не е евтина работа. Това сподели началникът на защитата ген. Андрей Боцев по време на съвещанието на Комисията по защита. Според него трите плана за превъоръжаване би трябвало да наложително да се движат за трите типа въоръжени сили. " Така че това е първият план, който аз се веселя, че след толкоз години тъга, най-сетне се случи нещо хубаво в Българската войска ", сподели още ген. Боцев във връзка със договорката за новите самолети.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР