След присъдата на Драгня Дънчила зае поста на временен председател

...
След присъдата на Драгня Дънчила зае поста на временен председател
Коментари Харесай

Румъния се отказва от спорните съдебни реформи

След присъдата на Драгня Дънчила зае поста на краткотраен ръководител на партията

Румъния ще се откаже от плануваните правосъдни промени, разгласи в изявление за Politico министър председателят на страната Виорика Дънчила. Под ръководството на Ливиу Драгня Социалдемократическата партия (PSD) искаше да прокара изключителни постановления в региона на правораздаването, само че концепцията беше посрещната от многохилядни митинги в страната и рецензии от Европейския съюз (ЕС) и няколко западни страни.

" Отсега нататък въпросът за правораздаването не съществува в дневния ред на държавното управление, а ще се съсредоточим върху области, които са приоритет за хората, като опазване на здравето, обучение и инфраструктура ", разяснява Дънчила. Според изданието това може да се пояснява като сигнал за идно преустрояване на партията, която предходната седмица означи най-слабия си резултат от десетилетие насам на изборите за Европейски парламент (ЕП) и претърпя проваляне на референдума за корупцията.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Освен това дългогодишният водач на PSD Ливиу Драгня беше наказан дефинитивно на три години и половина затвор, а Дънчила зае мястото му като краткотраен ръководител.

Идват ли промени

" Не считам, че политиците би трябвало да се намесват в правосъдната система ", разяснява Дънчила. Интервюто пред Politico затвърждава упованията, че след присъдата на Драгня Дънчила ще се опита да нарежда по-добре партията на национално и европейско равнище. Миналатa седмица румънският уебсайт Romania-insider цитира източници от PSD, съгласно които Дънчила е забранила на управителни фрагменти от партията обществено да приказват за правосъдната система, както и че е разкритикувала ръководството на предшественика си Драгня. " Трябва да се приближим до хората. Трябва да променим нещата в този момент и би трябвало да променим нещата на европейско ниво. Ще отида и ще проведа диалози там. Би било тъпо да бъдем изключени на европейско равнище ", цитира Дънчила изданието.

В седмицата откогато пое поста на ръководител, в румънските медии се появиха заглавия, че в партията е почнала " чистка " на околните до Драгня членове на високи позиции. До момента Дънчила е уволнила двама от съветниците на Драгня. Сменен беше и генералният секретар на социалдемократите Кодрин Стефанеску.

Пред Politico Дънчила твърди, че желае членовете на партията да гласоподават съгласно ползите на гласоподавателите си, не на партийния водач. " Ще се фокусираме върху интегритета, меритокрацията и прозрачността ", разяснява тя.

Тази заран Дънчила е отпътувала за Брюксел, където ще се срещне с първия вицепредседател на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс и водача на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев в опит да върне доверието към партията си. През април ПЕС замрази връзките си с румънските социалдемократи поради плануваните правосъдни промени. Месец по-късно Тимерманс изпрати писмо до румънското държавно управление, в което предизвести, че Европейска комисия е подготвена да предприеме правосъдни дейности против Румъния, в случай че държавното управление не се откаже от промените.

" Мисля, че е значимо да се върнем към естественото, а това значи принадлежност към ПЕС ", разяснява Дънчила пред Politico.

Какви са проблемите

Ливиу Драгня беше наказан на три години и половина затвор

[Reuters] Миналия понеделник Върховният касационен съд в Румъния се произнесе по обжалването на Ливиу Драгня и удостовери присъдата от три години и половина затвор по обвинявания в подстрекателство към корист със служебно състояние. Бившият водач на социалдемократите към този момент има двегодишна условна присъда за изборни нарушавания, която му попречи да стане министър председател, откакто PSD завоюва изборите през 2016 година Сегашното обвиняване е, че когато е бил ръководител на областен съвет в Южна Румъния до 2012 година, Драгня е предиздвикал ръководителя на локалната дирекция за обществена помощ да заплаща заплати на двама души, работили за партията му.

Присъдата беше оповестена, откакто румънците гласоподаваха с " не " на необвързващ референдум дали държавното управление да може да дава прошка при корупционни каузи и за по-широките пълномощия на управляващите да трансформират свързани с правораздаването закони. Допитването се организира по едно и също време с изборите за Екологичен потенциал, на които PSD се класира втора с 22.9% от вота, което е най-ниският избирателен резултат на партията от десетилетие.

След присъдата на Драгня Дънчила зае поста, само че напълно скоро партията ще би трябвало да избере непрекъснат ръководител. Дънчила към момента не е удостоверила, че ще се кандидатира, а за поста към този момент се спрягат няколко други имена от редиците на социалдемократите. Това кара някои анализатори да са скептично настроени към опциите за коренна смяна в партията. " В средносрочен проект могат да се трансформират коренно, само че е нужно мощно водачество ", обобщава пред Politico политическият съветник Раду Магдин. Унгария също спря подложената на критика от Европейски Съюз правосъдна промяна
Миналата седмица Унгария ненадейно разгласи спиране за неопределен срок на новата система от административни съдилища, отстъпвайки от промяната, която разсъни опасения за независимостта на правосъдната система. Предложените от ръководещата националистка партия " Фидес " промени в унгарското правораздаване бяха в основата на борбата с Европейски Съюз. Миналата година Унгария одобри закон за основаване на съдилища под директния контрол на правосъдния министър, което съгласно критици може да докара до политическа интервенция в правосъдните въпроси.

" Фидес " завоюва изборите за Европейски парламент, само че сега нейното участие в Европейската национална партия е замразено поради проблеми с върховенството на закона, свободата на медиите и правата на малцинствата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР