След приключването на Министерската среща в рамките на Берлинския процес

...
След приключването на Министерската среща в рамките на Берлинския процес
Коментари Харесай

Редица държави проявяват интерес за закупуване на зърно от България

След приключването на Министерската среща в границите на Берлинския развой и разговора по селскостопанска политика Германия - Западни Балкани в Берлин, проведена от немския аграрни министър Джем Йоздемир, министърът на земеделието доктор Иван Иванов организира къс неофициален диалог с министъра на земеделието на Република Северна Македония Люпчо Николовски.

Люпчо Николовски е показал интерес за закупуване на зърно от България. Министър Иванов е подчертал, че до дни страната стартира плануваното изкупуване на зърно. След привършване на процеса, при вероятно съществуване на остатъци, земеделският ни министър съобщи, че ще уведоми Министерския съвет. „ На първо място е обезпечаването на продоволствената сигурност на България “.

Ако държавното управление вземе решение  за освобождение на количества, в бъдеще могат да се водят възможни диалози и с министъра на Република Северна Македония.

Интерес към българското зърно демонстрират и доста други страни.

В края на март стана ясно, че държавното сдружение “Врана ” ЕАД ще  изкупи нужното количество зърно за Държавния запас до 2023 година. Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов не е изключил вероятността скоро да се стигне до възбрана за експорт на зърно от страната. " Врана " е вторият избор на Министерството на земеделието, откакто от друго държавно сдружение " Сортови семена Елит “ отхвърлиха да вземат участие в изкупуването на зърно.

Изкупуването на зърното ще става през брокери на Държавния запас и страната няма да заплаща комисионни, с което ще се спестят 1 милион лв.. Освен това се чака, че поради огромните размери на покупко-продажбите комисионните на Софийската стокова борса също да бъдат понижени.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР