След приключените изпитания и проверки на машините за гласуване, сме

...
След приключените изпитания и проверки на машините за гласуване, сме
Коментари Харесай

Агенцията за електронно управление провери машините за гласуване - сигурни са |

След завършените тествания и инспекции на машините за гласоподаване, сме уверени в тяхната сложна сигурност за идните на 11 юли 2021 година предварителни парламентарни избори. Това заяви Красимир Симонски, ръководител на Държавна организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ) пред компютърните специалисти - представители на ГЕРБ-СДС, „ Демократична България – Обединение “, „ Изправи се! Мутри вън! “, Гражданско съдружие „ Демокрация и правда “ и Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) по време на среща.

Експерти от ДАЕУ, Българския институт по метрология (БИМ) и Българския институт за стандартизация (БИС) представиха цялостния развой на засвидетелствуване на сходството на доставените механически устройства за машинно гласоподаване, които се използваха и на частичните локални избори на 27 юни 2021 година Поканата за срещата беше отправена към
всички представители на записаните за присъединяване в изборите партии, обединения и инициативни комитети, български неправителствени организации, които са записали наблюдаващи в процеса на засвидетелствуване на устройства за машинно гласоподаване, както и на Българската академия на науките. На нея участваха ръководителят на ЦИК
Камелия Нейкова, заместник-председателите Росица Матева, Димитър Димитров и Емил Войнов и други членове на ЦИК и Обществения съвет.

На извършените парламентарни избори на 4 април 2021г. резултатите демонстрираха, че машинното гласоподаване свежда до нула недействителния избор. Хешът на софтуерния код, контролните разписки от машината, които всеки гласоподавател може да ревизира, автоматизираните машинни протоколи и други контроли, са спомагателна гаранция против възможни операции на машинния избор. Всеки жител може да ревизира дали машината вярно е отчела вота му, посредством контролната квитанция, която съдържа неговия избор в очевиден текст. Секционната изборна комисия, както и всеки гласоподавател може да ревизира дали неповторимият криптографски хеш идентификатор (системен хеш) на машината съответствува с този, който е заверен от ДАЕУ, и който подсигурява, че софтуера е достоверен с удостоверения и употребен в изборите, т.е, че не е манипулиран.

Сертифицирани ИТ специалисти с дълготраен на практика опит, взели участие в удостоверяването на машините за гласоподаване, направиха интерактивна проява на осъществените от ДАЕУ, БИС и БИМ инспекции, проби и изпитвания за оценка на техническите и функционални характерности на машините за гласоподаване, както и инспекции, свързани с равнищата на осведомителната сигурност. Показан беше процесът от включването на устройството за гласоподаване при започване на изборния ден, инспекцията за еднаквост сред направения избор и отпечатаната квитанция, както и други сюжети, свързани с вероятни изключителни обстановки като прекъсване на електрозахранването и неправилна употреба. В хода на удостоверяването е тестван изходният код за уязвимости посредством автоматизирани средства и аналитична ревизия, тествани са криптографските механизми за сигурност, както и процеса на запазване и извеждане на резултатите от гласуването. 

Методиката за засвидетелствуване е оповестена за публично разискване преди приемането й, а крайният Доклад на експертните екипи и Решението за засвидетелствуване също са оповестени публично.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР