След приемането си в ЕС Украйна ще има право да

...
След приемането си в ЕС Украйна ще има право да
Коментари Харесай

FT: Украйна ще може да получи 186 млрд. евро от ЕС след присъединяването си

След приемането си в Европейски Съюз Украйна ще има право да получи към 186 милиарда евро в границите на седем години и доста от актуалните страни членки за първи път биха се трансформирали в чисти вносители в общия бюджет, излиза наяве от вътрешни оценки на съюза, написа в. " Файненшъл таймс ".

Представители на Европейски Съюз са създали това лято оценка на евентуалните финансови последствия от разширението - забелязано от английския ежедневник изследване, което е употребило разпоредбите от сегашния бюджет на съюза за интервала 2021-2027 година. Служителите приложили тези правила към бюджета на един хипотетично уголемен съюз, в който са били включени Украйна, Молдова, Грузия и шест страни от Западните Балкани.

Проучването, което е първото на Брюксел по отношение на евентуалното приемане на девет нови страни членки, акцентира сериозните политически и финансови последствия от разширението на съюза, отбелязва " Файненшъл таймс ". Разчистването на пътя за приемане на Украйна е главен приоритет за водачите на Европейски Съюз от началото на съветската пълномащабна инвазия в страната, показва изданието, представено от Българска телеграфна агенция.

Въпреки че процесът на разширение евентуално ще отнеме повече от десетилетие и ще наложи съществени промени на съществуващите бюджетни разпореждания, предстоящият мащаб на измененията уверено ще промени финансовия баланс в блока, разяснява вестникът.

" Всички страни членки ще би трябвало да заплащат повече в бюджета на Европейски Съюз и да получават по-малко от него; доста страни членки, които понастоящем са чисти получатели, ще станат чисти платци ", се споделя в заключението на документа, направен от секретариата на Съвета на Европейски Съюз.

Според оценката на изследването Украйна би имала право да получи 61 милиарда евро от кохезионните фондове на Европейски Съюз, които имат за цел да подобрят инфраструктурата в по-бедните страни членки. Девет други страни членки, измежду които Чехия, Естония, Литва, Словения, Кипър и Малта, биха изгубили правото си на финансиране от тези фондове.

В изследването обаче ясно се показва, че въздействието на Украйна върху режима на земеделските дотации в Европейски Съюз би било най-значително, разяснява " Файненшъл таймс ". Украйна би се трансформирала в най-големия адресат на дотации в блока със своите 41,1 милиона хектара обработвана земеделска повърхност, измествайки Франция на второ място. Това би означавало, че заплащанията за актуалните бенефициенти ще намалеят с 20,3% на хектар земеделска земя, отговаряща на изискванията за подкрепяне.

В изследването е била употребена елементарна екстраполация на съществуващите бюджетни правила на Европейски Съюз, които съвсем несъмнено ще бъдат поправени при положение на разширение, показва вестникът. То не е било създадено взаимно с Европейската комисия, изпълнителния орган на блока, нито е било утвърдено от нея. В него не се взема поради и вероятно присъединение на Турция.

Говорител на Съвета на Европейски Съюз е декларирал, че институцията не разяснява течове на информация, отбелязва вестникът. Лидерите от Европейски Съюз този петък ще се срещнат в Испания за първите си подробни разисквания като група за разширението и методите, по които то ще промени съюза.

" Тези данни няма да удовлетворят никого ", счита Муджтаба Рахман, изпълнителен шеф за Европа на Евразийската група. " Те ясно демонстрират, че ще е нужна цялостна промяна на бюджета на Европейски Съюз и неговите съществени политики, с цел да може Украйна в миналото да се причисли или че украинският въпрос ще би трябвало да бъде решен новаторско и отвън съществуващите бюджетни структури на Европейски Съюз ", прибавя специалистът, представен от " Файненшъл таймс ".

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР